Datum
18 november 2020 Tijdstip 12:30 - 13:30
Locatie
Online
Type sessie
Online huiskamer
Organisator
diverse organisaties

Naast de webinars zijn er rondes met huiskamersessies. Dat zijn interactieve praatsessies met maximaal tien mensen. Bekijk hieronder het overzicht van de huiskamersessies in huiskamerronde 1.

H1. Practice what you preach met de CO2-Prestatieladder

Organisator: Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO)
Omschrijving: Hoe kan je de CO2-Prestatieladder, het grootste CO2-managementsysteem én duurzaam inkoopinstrument van Nederland, inzetten om de klimaatambities van je organisatie waar te maken? Praat mee, deel je ervaring en stel vragen!

H2. Hoe gebruik je de opwek achter de meter?

Organisator: Alliander
Omschrijving: Optimaliseren van het eigen gebruik van opgewekte energie is behulpzaam voor het energiesysteem maar ook voor de eigen portemonnee. In deze inspiratiesessie wisselen we ideeën hierover met elkaar uit.

H3. Crowdfunding eenvoudig zelf organiseren

Organisator: Energie Samen
Omschrijving: Maak kennis met voorbereiding en uitvoering om geld op te halen voor je projecten (d.m.v. uitgeven van participaties, bv. obligaties of aandelen). We geven een overzicht van wat je moet regelen, welke brochures en reglementen je nodig hebt en hoe je voldoet aan de AFM vereisten. We demonstreren de Econobis aanmeldstraat voor participaties in projecten. We delen ervaringen van gebruikers (Traais Energie Collectief, Deltawind) en gaan in op beheer na afronding van de campagne.

H4. Beheer wind- en zonneparken: de basis voor een goede nachtrust

Organisator: Pure Energie
Omschrijving: Het is gelukt, na jaren ontwikkelen en lastige gesprekken wordt er gebouwd! Je bent of wordt eigenaar van een wind of zonnepark, gefeliciteerd! Nu het beheer nog. Wat als er een wiek van de molen af valt, of een omvormer van je zonnepark valt uit? Had je het beheer eigenlijk wel goed geregeld? Theo Tijhuis, asset manager van Pure Energie, deelt zijn ervaring. Waar word je blij van? Waar lig je 's nachts wakker van? Door goede contacten en contracten richt hij beheer in voor tientallen wind- en zonneparken, voor Pure Energie en energiecoöperaties.

H5. Gebruik nooit de term NIMBY!

Organisator: NMF
Omschrijving: 
Uitgangspunt moet zijn, óók voor coöperaties: het is logisch dat mensen die niet onverschillig zijn en opkomen voor hun leefomgeving zich verzetten tegen windturbines of grote zonnevelden. Ga dus het gesprek aan, betrek mensen in de keuzes van de energietransitie, bespreek hoe een goede inpassing mogelijk is, laat júist ook de buren meedoen.

H6. Check je stek

Organisator: Statkraft 
Omschrijving: Laat de locatie die je op het oog hebt voor een zon- en/of een windinitiatief aan Statkraft’s experts zien, die ter plekke een quick scan op geschiktheid voor je uitvoeren. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de afstand tot het aansluitpunt, woningen, leidingen, bestemmingsplan-aspecten en waar mogelijk krijg je ook een inschatting op beleidsterrein.

H7. Hulp bij projectontwikkeling: waar loop je tegen aan, waar kan Vattenfall je bij helpen?

Organisator: Vattenfall
Omschrijving: 35 TWh hiernieuwbaar op land ontwikkelen is een flinke opgave. Vattenfall heeft flinke ervaring met het ontwikkelen van projecten, samen met lokale partners. Hoe kunnen we elkaar helpen? Welke lessen zijn er te leren uit jouw en onze projecten? We gaan vooral graag de dialoog aan over thema’s die voor jou en voor ons actueel zijn.

H9. Wat kan een low budget energiemonitor en realtime energiedata voor jouw initiatief betekenen?

Organisator: EARN-E
Omschrijving: Met gebruik van realtime energiedata wil EARN-E samen met organisaties consumenten activeren om de energierekening omlaag te brengen en te verduurzamen. Dit doen ze onder andere samen met: energiecoöperaties, bewonerscollectieven, energiecoaches en energieloketten. In deze huiskamersessie verkennen we samen de mogelijkheden van realtime energiedata voor jouw energie-initiatief.

H10. Hoe professionaliseer ik mijn coöperatie?

Organisator: om | nieuwe energie
Omschrijving: In deze sessie gaat André Dippell, directeur van de coöperatieve energieleverancier om | nieuwe energie dieper in op wat een coöperatie kan doen om te professionaliseren. We geven tips en handvatten waar jij mee aan de slag kan bij jouw eigen coöperatie. Welke rol speelt vertrouwen en hoe betrek je belangrijke partners zoals de gemeente? Hoe maak je potentiële leden duidelijk dat een volledig coöperatieve energieketen zo van belang is? 

 

H22. Actieve bewoners in Barsbeek: van zonnepanelen naar AED naar aardgasvrij

Organisator: Buurkracht
Omschrijving: Een van de grote uitdagingen voor gemeenten in de warmtetransitie is: hoe krijgen we bewoners mee? Maar soms lopen de bewoners juist voor de troepen uit. Zoals in Barsbeek in het Overijsselse Zwartsluis. Daar kwam het initiatief voor onderzoek naar de mogelijkheden om van het aardgas af te gaan, uit de buurt zelf. Nadat de buurtbewoners eerst al een succesvolle collectieve zonnepanelenactie voor de buurt hadden opgezet. Gevolgd door een al net zo succesvolle AED-actie. Buurtbegeleider Alex de Ruiter vertelt hoe van het een het ander kwam.