Datum
19 november 2020 Tijdstip 10:30 - 11:30
Locatie
Online
Type sessie
Online huiskamer
Organisator
diverse organisaties

Naast de webinars zijn er rondes met huiskamersessies. Dat zijn interactieve praatsessies met maximaal tien mensen. Bekijk hieronder het overzicht van de huiskamersessies in huiskamerronde 3.

H3. Crowdfunding eenvoudig zelf organiseren

Organisatie: Energie Samen
Omschrijving: Maak kennis met voorbereiding en uitvoering om geld op te halen voor je projecten (d.m.v. uitgeven van participaties, bv. obligaties of aandelen). We geven een overzicht van wat je moet regelen, welke brochures en reglementen je nodig hebt en hoe je voldoet aan de AFM vereisten. We demonstreren de Econobis aanmeldstraat voor participaties in projecten. We delen ervaringen van gebruikers (Traais Energie Collectief, Deltawind) en gaan in op beheer na afronding van de campagne.

H4. Beheer wind- en zonneparken: de basis voor een goede nachtrust

Organisatie: Pure Energie
Omschrijving: Het is gelukt, na jaren ontwikkelen en lastige gesprekken wordt er gebouwd! Je bent of wordt eigenaar van een wind of zonnepark, gefeliciteerd! Nu het beheer nog. Wat als er een wiek van de molen af valt, of een omvormer van je zonnepark valt uit? Had je het beheer eigenlijk wel goed geregeld? Theo Tijhuis, asset manager van Pure Energie, deelt zijn ervaring. Waar word je blij van? Waar lig je 's nachts wakker van? Door goede contacten en contracten richt hij beheer in voor tientallen wind- en zonneparken, voor Pure Energie en energiecoöperaties.

H6. Check je stek

Organisator: Statkraft 
Omschrijving: Laat de locatie die je op het oog hebt voor een zon- en/of een windinitiatief aan Statkraft’s experts zien, die ter plekke een quick scan op geschiktheid voor je uitvoeren. Natuurlijk wordt er rekening gehouden met de afstand tot het aansluitpunt, woningen, leidingen, bestemmingsplan-aspecten en waar mogelijk krijg je ook een inschatting op beleidsterrein.

H9. Wat kan een low budget energiemonitor en realtime energiedata voor jouw initiatief betekenen?

Organisator: EARN-E
Omschrijving: Met gebruik van realtime energiedata wil EARN-E samen met organisaties consumenten activeren om de energierekening omlaag te brengen en te verduurzamen. Dit doen ze onder andere samen met: energiecoöperaties, bewonerscollectieven, energiecoaches en energieloketten. In deze huiskamersessie verkennen we samen de mogelijkheden van realtime energiedata voor jouw energie-initiatief.

H10. Hoe professionaliseer ik mijn coöperatie?

Organisator: OM | nieuwe energie
Omschrijving: In deze sessie gaat André Dippell, directeur van de coöperatieve energieleverancier om | nieuwe energie dieper in op wat een coöperatie kan doen om te professionaliseren. We geven tips en handvatten waar jij mee aan de slag kan bij jouw eigen coöperatie. Welke rol speelt vertrouwen en hoe betrek je belangrijke partners zoals de gemeente? Hoe maak je potentiële leden duidelijk dat een volledig coöperatieve energieketen zo van belang is? 

H11. Warmtetransitie voor beginners: bewonersspel HIER begint het 

Organisatie: klimaatstichting HIER
Omschrijving: Hé gemeente, herken je deze uitdagingen? Je wilt met bewoners in gesprek maar je weet niet hoe je daarmee moet beginnen. Je wilt dat bewoners weten wat wonen zonder aardgas voor hen betekent en wat hun rol in de transitie is. Maar wat kun je ze nu al vertellen? In contact komen met actieve bewoners die de buurt willen vertegenwoordigen. Wacht je op toenadering of zet je zelf de eerste stap? Hoe krijg je ze in beweging? Zodat bewoners op eigen initiatief alvast de eerste voorbereidende stappen naar aardgasvrij-ready zetten. Kortom: wil je meer bewoners meekrijgen met aardgasvrij? Kom dan meedoen met de interactieve huiskamersessie over bewonersspel HIER begint het. Met dit spel maken buurtbewoners op een laagdrempelige manier kennis met wonen zonder aardgas. 

H15. Samen ontwikkelen! Zo verbind je grondeigenaren, burgers en energiecoöperaties

Organisatie: Windunie
Omschrijving: Samen duurzame energieprojecten ontwikkelen en exploiteren in lokaal eigendom. Daar streven we naar. Hoe zorgen we voor betrokkenheid en verbondenheid tussen: energiecoöperaties, lokale ondernemers, (agrarische) grondbezitters en omwonenden van projecten? We laten ze aan deze ronde tafel aan het woord, zodat je voorbeelden recht uit de praktijk krijgt. 

H19. Meer mogelijk met slim aansluiten

Organisator: Liander
Omschrijving: Het elektriciteitsnet bereikt op veel plekken de grenzen van invoeding. Maar kan er door slimmer om te gaan met de mogelijkheden niet meer? Liander zoekt continu naar het wél kan. In deze huiskamersessie meer daar over!

H21. Samenwerking in wijkprocessen bij de aanleg van een warmtenet

Organisator: Vattenfall
Omschrijving: Als je aan de slag gaat in een wijk of dorp om een warmtenet aan te leggen, is het essentieel om de bewoners en overige stakeholders in de gemeente en de wijk tijdig te betrekken. Naast woningeigenaren, zijn de netbeheerder, gemeente, woningcorporaties en hun huurders bepalende stakeholders voor het wijkgericht aardgasvrij maken. Voor de bewoners moeten de betrokken partijen er alles aan doen om de transitie betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam te houden. Hoe zorg je voor een goede samenwerking? 

H43. Monitoring van de lokale energietransitie

Organisator: Rijkswaterstaat
Omschrijving: Met een muisklik een schat aan informatie bij de hand over energieverbruik, hernieuwbare energie, geschikte locaties en woningen wijken en buurten in jouw werkgebied. Dat is wat de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat alle energiecoöperaties biedt.
In deze huiskamer zullen de mogelijkheden van de Klimaatmonitor worden gedemonstreerd en gaan we graag het gesprek aan over wat de Klimaatmonitor nu en in de toekomst voor energiecoöperaties kan betekenen.