Datum
19 november 2020 Tijdstip 14:30 - 15:30
Locatie
Online
Type sessie
Online huiskamer
Organisator
diverse organisaties

Naast de webinars zijn er rondes met huiskamersessies. Dat zijn interactieve praatsessies met maximaal tien mensen. Bekijk hieronder het overzicht van de huiskamersessies in huiskamerronde 5.

H9. Wat kan een low budget energiemonitor en realtime energiedata voor jouw initiatief betekenen?

Organisator: EARN-E
Omschrijving: Met gebruik van realtime energiedata wil EARN-E samen met organisaties consumenten activeren om de energierekening omlaag te brengen en te verduurzamen. Dit doen ze onder andere samen met: energiecoöperaties, bewonerscollectieven, energiecoaches en energieloketten. In deze huiskamersessie verkennen we samen de mogelijkheden van realtime energiedata voor jouw energie-initiatief.

H14. Financieel investeren in een wind-of zonnepark

Organisatie: Pure Energie
Omschrijving: Je wilt met je energiecoöperatie mede-eigenaar worden van een wind- of zonnepark. Je hebt alleen geen idee wat je kunt verwachten of welke risico’s er aan verbonden zijn. Hoeveel geld is er nodig voor elke fase van het project? En hoe waarborg je afspraken over geld in contracten? Jos Hofste, financieel expert bij Pure Energie gaat er graag met je over in gesprek. Stel al je vragen zodat jij een goede business case voor jouw wind- of zonneproject kunt maken.

H18. Hoe maken we samen de energietransitie mogelijk?

Organisatie: Stedin
Omschrijving: Zowel gemeenten, energiecoöperaties als netbeheerders hebben een belangrijke rol in het realiseren van de energietransitie. Ieder vanuit zijn eigen expertise en mogelijkheden. Huub Halsema, gebiedsregisseur bij netbeheerder Stedin, beschrijft in deze huiskamersessie het perspectief van de netbeheerder en het belang van samenwerking. Er is daarbij volop ruimte voor het bespreken van je praktijkervaring met groene investeringen.

H20. 50/50? 70/70! De uitwerking

Organisator: Statkraft 
Omschrijving: Deel je je ideeën en wensen met Statkraft? We gaan uit van een positief effect van lokale participatie op de energietransitie. Maar Statkraft heeft in Nederland nog weinig praktische ervaring in de samenwerking met coöperaties. We gaan graag in gesprek over wat je ziet als een goede samenwerking en inbreng van beide partijen in een ontwikkel- en eigendomstraject. Wij zijn ervan overtuigd dat die samenwerking meer oplevert dan 50/50. Samen zijn we zeker goed voor 70/70!

H30. Aan de slag met bewonerscommunicatie over aardgasvrij wonen

Organisatie: HIER Klimaatabonnement
Omschrijving: In een kleine setting (max 12) praten we over hoe je als gemeente of energie-initiatief de bewoners mee krijgt. Het blijkt een harde noot om te kraken. Wat werkt in de praktijk en wat moet je vooral niet doen? Hoe draagt het HIER Klimaatabonnement bij? Bespreek je ideeën over communicatie, participatie en aardgasvrij wonen in deze groep van bevlogen ambtenaren en initiatiefnemers. Krijg tips en inspiratie voor de volgende stappen in de warmtetransitie.

H31. Drijf jij de spanning op in Nederland?

Organisatie: Liander
Omschrijving: Door de energietransitie staat het elektriciteitsnetwerk onder druk. Om de infrastructuur langjarig vooruit te plannen, werken netbeheerders samen met regio’s in de Regionale Energiestrategieën (RES’en). Hierin worden keuzes gemaakt over hoe het energielandschap er in de toekomst uit gaat zien. In deze huiskamer sessie ga je zélf ervaren hoe complex deze puzzel is. Doe live mee en plan samen een nieuw onderstation! 

H32. Lokale opwek én verbruik met de Loenense Virtuele Energie Centrale

Organisatie: Duurzaam Loenen
Omschrijving: Hoe kunnen we onze zelfopgewekte energie zoveel mogelijk lokaal gebruiken? Hoe kunnen we bijdragen aan een stabiel en betaalbaar elektriciteitsnetwerk? Welke kansen bieden nieuwe technologieën zoals warmtepompen, elektrische auto’s en batterijen voor onze gemeenschap én de energietransitie? Deze vragen waren de aanleiding voor het ontwikkelen van onze eigen virtuele energiecentrale, in ons dorpje Loenen. Wat is een virtuele energiecentrale, hoe hebben wij dit vormgegeven en hoe kunnen andere initiatieven dit concept omarmen?

H33. Samen met je gemeente succesvol aan de slag met de RREW

Organisatie: Coöperatie Hoom
Omschrijving: De RREW (Regeling Reductie Energiegebruik Woningen) is een subsidieregeling gericht op kleine maatregelen en energie-advies voor woningeigenaren én huurders en kan door alle gemeenten worden aangevraagd. Hoom heeft een menukaart samengesteld om de aanvraag voor deze regeling makkelijk te maken én een kant en klaar aanbod. Hoor er alles over en deel jouw eigen ideeën in de huiskamer.

H34. Hoe bouw je een businesscase voor een warmtenet op

Organisatie: Westpoort Warmte | Vattenfall
Omschrijving: Een warmtenet bestaat uit meer dan alleen een bron en leidingen. Welke onderdelen zijn noodzakelijk om mee te nemen in de opbouw van een warmtenet? En wat regel je eerder: de bron, of de klanten? En als je beiden hebt, welke risico’s zijn belangrijk om rekening mee te houden. Op welke manier kun je bepaalde risico’s verkleinen en welke risico’s moet je inprijzen?

H35. Innovaties in zon-PV

Organisatie: RVO
Omschrijving: Presentatie van overzicht van marktrijpe innovaties die kansen bieden voor succesvolle zon-PV toepassingen in de diverse sectoren.

H46. Verduurzamen bedrijventerreinen een kans voor energiecoöperaties?

Organisatie: Rabobank
Omschrijving: De 4138 bedrijventerreinen in Nederland, goed voor bijna een kwart van het energieverbruik, hebben allemaal nog een stevige verduurzamingsopgave. Er zijn locaties om energie op te wekken, er is groot energiegebruik en er is de (milieu)ruimte om energie op te slaan. Ondernemers zijn vaak al verenigd, maar komen nog beperkt uit de startblokken. Welke rol kan een energiecoöperatie hier vervullen, voor ondernemers of juist samen met ondernemers?