Datum
18 november 2020 Tijdstip 15:30 - 16:30
Locatie
Online
Sessiethema
Landschap
Zon
Type sessie
Webinar
Organisator
HIER
Spreker(s)
Christiaan Teule (Natuur en Milieufederatie Drenthe)
Bram Busstra (Energiecoöperatie duurzaam Assen)

Ten zuiden van Assen komt een van de eerste Energietuinen van Nederland. Hier wordt straks duurzame stroom opgewekt voor meer dan 6.000 huishoudens. Maar daar blijft het niet bij. De Energietuin combineert zonnepanelen met een variatie aan beplanting, wandelroutes, picknickplekken, uitzichtpunten en educatie. Zo moet een beleefbaar landschap ontstaan dat meerwaarde levert voor mens en natuur. Daarnaast speelt het uitgangspunt 3x lokaal een belangrijke rol: lokaal opwekken, lokaal gebruiken en lokaal economisch voordeel.

Maar wat maakt een Energietuin nou anders dan andere zonneparken? Hoe combineren ze in Assen-Zuid ecologie en energie binnen een zonneproject? Wat zijn de do’s en don’ts voor energiecoöperaties bij ontwikkeling van een grootschalig project als deze? En hoe maak je dit concept financieel haalbaar?

Christiaan Teule en Bram Busstra staan mede aan de wieg van dit initiatief. De ervaringen die ze tot nu toe hebben opgedaan, delen ze in deze sessie.

  • Christiaan Teule is projectleider vanuit Natuur en Milieufederatie Drenthe en is al jaren betrokken bij de ondersteuning van lokale energie initiatieven.
  • Bram Busstra is bestuurslid van de Energiecoöperatie duurzaam Assen, dit is de bewonerscoöperatie voor energietransitie van onderop in Assen.