Datum
31 oktober 2022 09:00 - 2 november 2022 17:00
Locatie
Fort Voordorp Utrecht
Organisator
Nationaal Programma RES, Ministerie EZK en Unify.energy

Wil jij meebouwen aan het energiesysteem van morgen? Het NP RES, ministerie van EZK en Unify.Energy organiseren van 31 okt t/m 2 nov een 48 uur durende hackathon, om met mensen vanuit allerlei expertises de overstap naar de toekomst te versnellen. Meedoen? Kijk op www.transformhackathon.eu.

Bouw jij mee aan het energiesysteem voor morgen?

Een energie-oorlog confronteert Europa met haar hoge mate van energieafhankelijkheid. De hoge energieprijzen brengen Nederlandse huishoudens in financiële problemen. De energietransitie zorgt ervoor zorgt dat de energie-infrastructuur aan alle kanten piept en kraakt omdat ze niet is gemaakt voor lokale opwek door zon en wind. Het systeem staat in de fik!

Tegelijkertijd zijn er op allerlei plekken in ons land mensen bezig met oplossingen en bouwen daarmee aan het energiesysteem voor morgen. Soms tegen de klippen op, omdat het fossiele systeem blijft trekken. Dat kan best eenzaam zijn.

Veilige, creatieve hub

Transform.Hackathon brengt meer dan 200 pioniers, ontwerpers, beleidsmakers, hackers en kunstenaars 48 uur bij elkaar om te bouwen aan nieuwe concepten, modellen en prototypes, om zo door te breken naar het energiesysteem voor morgen. Een creatieve speeltuin om te experimenteren en samen te creëren.

Vier challenges

We doen dat rond vier uitdagingen die de challenge owners hebben ingebracht:

1) Institutional: More sovereignty through regulation

Hoe kunnen we binnen 10 jaar een netwerk van zelf balancerende netdelen (energyhubs) ontwikkelen die de nieuwe standaard is voor een weerbaarder Nederlands energiesysteem? Wat voor instituties en wetgeving hebben we daarvoor nodig?

Ministerie van Economische Zaken & Klimaat/Topsector Energie

2) Stewardship: Balance without control 

Hoe kunnen we het energiesysteem continue laten streven naar lokale energiebalans, zodat de innovatieve, lokale en duurzame oplossingen die nodig zijn (zoals opwek, opslag en verbruik combineren) vrij spel krijgen?

Enexis/Alliander/Stedin

3) Value: Increasing value through selling less 

Hoe gaan we nieuwe waardemodellen ontwikkelen die lokale uitwisseling van energie simpel, effectief en toepasbaar maakt, zodat iedereen kan meedoen en bijdragen aan de transitie?

NVDE/Energie Samen

4) Space: Shifting from battle tot collaboration

Hoe kunnen we de competitie om de ruimte in Nederland ombuigen tot een vruchtbare samenwerking zodat energie een natuurlijk onderdeel is van iedere opgave?

VNG / IPO / Ministerie van Binnenlandse Zaken

De challenge owners gaan met jou en de andere deelnemers in co-creatie bouwen aan die oplossing. Samen met het team van Transform.Hackathon bieden zij experts, kennis, data en een omvangrijk netwerk aan.

Info & aanmelden

Kijk op transformhackathon.eu voor meer informatie en meld je aan. Wees onderdeel van dit grootste event op systeeminnovatie in de Nederlandse energiesector. Het wordt een bijzondere ervaring die je niet wilt missen!