Datum
30 september 2022 Tijdstip 13:30 - 17:00
Locatie
Duurzaamheidswinkel in Woerden
Organisator
LSA bewoners
Spreker(s)
Marcel Bouwhuis (Twentse Noabers)
Jannekee Jansen op de Haar (De Jungle)
Cor Kooij (Buurtbedrijf NuDe Toekomst)
Yvette Prinsen (Energie van Rotterdam)

Programma 

13:30 Inloop met koffie, thee en lokale lekkernijen
14:00 Marcel Bouwhuis trapt de bijeenkomst af. Hij is één van de oprichters van de Twentse Noabers, een Twents netwerk van maatschappelijke initiatieven. Marcel heeft jarenlange ervaring in het internationale bedrijfsleven, de zorg en inmiddels ook in de energietransitie. Hij ziet kansen voor lokale gemeenschappen en biedt handvatten om ze te verzilveren. Mét maximale sociale én economische opbrengsten voor de buurt.
14:30 Inclusieve energietransitie: drie verhalen uit de praktijk. 

  • Cor Kooij is sociaal ondernemer bij het buurtbedrijf NudeToekomst in Wageningen en coördineert het klusbedrijf. De renovatie van de wijk biedt kansen. Hij ziet mogelijkheden om bewoners te betrekken bij de (her)inrichting van de buurt. Met de Nudemunten (lokaal geld) kunnen bewoners lokale producten of diensten aanschaffen zoals klushulp van het buurtbedrijf na oplevering van een woning. De aannemer stond niet te trappelen en wilde de inzet van de sociaal ondernemer helemaal niet betalen. Toch is de samenwerking gelukt, beproefd en geslaagd. Hoe doe je dat?
  • Jannekee Jansen op de Haar is uitvoerend directeur bij de duurzaamheidscentrum De Jungle in Amsterdam. Zij startten de FIXbrigade, omdat ze zien dat mensen met een laag inkomen in de problemen komen door de stijgende energiekosten.  De fixers komen bij bewoners van Amsterdam Oost thuis. Ze geven informatie over energiebesparing en voeren ook kleine energiebesparende maatregelen uit. Sinds kort is het project uitgebreid met een leerwerktraject. Jongeren en statushouders kunnen als ‘fixer’ aan de slag om werkervaring op te doen. Wat zijn de geleerde lessen? En welke kansen hebben zij benut?
  • Yvette Prinsen is medeoprichter van Energie van Rotterdam, een platform voor energiecoöperaties in Rotterdam. Het platform brengt krachten en kennis bij elkaar om energiecoöperaties sneller te professionaliseren.  Niet alle bewoners in Rotterdam kunnen op eenzelfde manier deelnemen aan de energietransitie. Daarom heeft het platform een model voor een inclusief zonnedak ontwikkeld. Dit zonnedak, met de naam Het Rotterdamse Model,  is niet alleen voor iedereen toegankelijk, maar brengt ook geld op voor het wijkfonds. Dat wil je toch overal?

15:30 Een energiek gesprek. We gaan in een aantal rondes in op lokale vragen. Hoe komt een aanpak van de grond in jouw buurt?  
16:00 Kansen in kaart. Welke kansen kan jij verzilveren in je buurt? Waarmee kan je starten? Wat is nog nodig?
16:30 Borrel

We zijn te gast bij de Duurzaamheidswinkel in Woerden. Oók een voorbeeld van ondernemende bewoners. Ze hebben van een leegstaand winkelpand een fijne ontmoetingsplek gemaakt die volledig wordt gerund door bewoners. Zij willen zoveel mogelijk mensen informeren, zorgen voor ontmoetingen en verbinden initiatieven samen met lokale partners. Een aanrader om eens binnen te stappen.