Datum
20 oktober 2021 Tijdstip 09:30 - 12:00
Tijd
09:30-12:00 uur
Locatie
online
Organisator
Participatiecoalitie
Spreker(s)
Siward Zomer (Energie Samen)

Leer alles over lokaal eigendom bij zon- en windprojecten! In het Klimaatakkoord is het mooi opgenomen: het streven naar 50% lokaal eigendom van nieuwe, grote duurzame energieprojecten op land. Maar hoe kun je 50% eigendom van nieuwe wind- en zonneprojecten op lokaal niveau nu concreet regelen? Precies op die vraag en meer geeft onze  Masterclass ‘Aan de slag met 50% lokaal eigendom’ antwoord. Op 20 oktober van 10.30-12.00 geven wij deze online masterclass voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. 

Siward Zomer, coöperatief directeur Energie Samen: “We merken dat we met onze masterclass in een grote behoefte voorzien. Er leven veel vragen over lokaal eigendom; wat is het en hoe kun je het regelen. Na het volgen van de masterclass geven deelnemers aan eindelijk een concreet beeld te hebben van hoe ze hier mee aan de slag kunnen in hun gemeente. We krijgen veel enthousiaste reacties.”

In de masterclass behandelen we onder andere:

  • Wat betekent ‘50% lokaal eigendom’ in het Klimaatakkoord
  • Hoe zorg je voor coöperatieve ontwikkelingen rondom zon en wind (denk aan participatieprocessen, wat is de lokale omgeving, hoe betrek je die, ...)
  • Voorbeelden van beleidsteksten over lokaal eigendom en participatie (en hoe maak je afspraken met initiatiefnemers)
  • Een lesje financiën met een uitleg over de business case van een duurzame energie project, kapitaalwerving en risico’s

Deze masterclass hebben we vorig jaar verschillende keren georganiseerd en was, met zo'n 1000 deelnemers in totaal, een succes te noemen. Heb je hem toch gemist, of wil je je kennis opfrissen, dan bieden we je opnieuw de kans om hem te volgen: op donderdagochtend 20 oktober.