Datum
Tijd
12.00-17.00 uur (van 12.00 tot 13.00 inloop met lunch)
Locatie
Jaarbeurs Utrecht
Organisator
Community of Practice Experimentenregeling Elektriciteitswet, een samenwerking van RVO.nl en HIER opgewekt

Op 12 november organiseren HIER opgewekt en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een volgende Meetup voor energiecoöperaties en VvE’s die een ontheffing hebben of hiervoor al serieuze stappen hebben gezet.

De Meetups van de CoP Experimentenregeling Elektriciteitswet staan in het teken van uitwisseling tussen de koplopers onderling en hun samenwerkingspartners. 12 november staat in het teken van het operationeel maken van een experiment.

Hoe gaat dit in samenwerking met gemeente en netbeheerder? Welke afspraken maak je bijvoorbeeld met elkaar? Maar ook, hoe betrek je bewoners? Hoe zijn zij betrokken bij de plannen en hoe organiseer je dat?

Ook duiken we verder in het realiseren van gelijktijdigheid. Wat is er nodig om de lokale energievraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten? Waar moet je dan op letten? Welke ervaringen zijn opgedaan? Van real-time meetgegevens tot opslag met autoaccu’s. 

Neem voor meer informatie contact op met Merian Koekkoek van HIER opgewekt via Merian@hier.nu of 06-30594979.

Programma

12.00-13.00 Inloop met lunch

13.00-13.30

  • Update RVO.nl, door Wido van Heemstra.
  • Introductie: Waarom speelt gelijktijdigheid? Hoe gaat dit er in de toekomst uit zien? En wat komt er kijken bij het realiseren van gelijktijdigheid?

13.30-14.45 Tafels per thema:

1) Informatie: omgaan met gegevens
Hoe ga je om met gegevens van bewoners? Welke gegevens verzamel je en wat doe je daarmee? Deze tafel gaat over gegevensbeheer en veiligheid, maar ook over informatie naar bewoners en wat zij daarmee kunnen. 
2) Energie: opslag en sturing regelen
Hoe zorg je dat je apparaten aan te sturen zijn? Waar kun je aan denken voor opslag? Welke regeltechniek heb je nodig? En de software om dit te monitoren? 
3) Geld: uitlezen en verrekening
Bij real-time verrekenen hoort realtime uitlezen. Hoe kun je dit doen? Wat vraagt dit van de meter en aansluiting? En welk afrekensysteem heb je nodig?

14.45-15.00 Plenaire terugkoppeling

15.00-15.30 Pauze

15.30-16.30 Intervisie in 2 groepen:

  • Groep 1: samenwerken met stakeholders
  • Groep 2: bewoners betrekken

16.30-17.00 Borrel

Aanmelden

Deze bijeenkomst is bedoeld voor de ontheffingshouders, serieus geïnteresseerden en samenwerkingspartners.  Aanmelden is kosteloos en kan via onderstaand formulier. Graag per persoon aanmelden.

Pionieren met de experimentenregeling: Wat kun je er mee?

Meer weten over deze regeling? Lees ook: