Datum

Datum: 14 september 2017
LocatieCaballerofabriek, Saturnusstraat 60, 2516 AH Den Haag
Tijd: 09.30-17.00 uur
Aanmelden: Leden Social Enterprise NL: € 100,- ; Gemeenten en Rijksoverheid: € 195,- ; Overig: € 250,- via deze link.
Organisator: Social Enterprise NL en de Gemeente Den Haag, HIER opgewekt organiseert één van de deelsessies.


De social enterprise als businesspartner van de gemeente 

Het congres De social enterprise als businesspartner van de gemeente vindt dit jaar op 14 september plaats in de Caballerofabriek in Den Haag.

De vierde editie van het congres over sociaal ondernemerschap en lokaal beleid is een must voor zowel ondernemers als beleidsmakers. Tot de sprekers behoren wethouder Sociale Zaken uit Den Haag Rabin Baldewsingh, auteur en onderzoeker Jonathan Holslag (De kracht van het paradijs), wethouder uit Ede Willemien Vreugdenhil (tevens voorzitter van de pijler Werk en Economie van stedennetwerk G32) en Social Enterprise NL oprichters Willemijn Verloop en Mark Hillen.

Voor wie?

Social enterprises creëren oplossingen op verschillende maatschappelijke thema’s en beperken zich niet tot één beleidsterrein. Ook de rol die gemeente procesmatig kan spelen beperkt zich niet tot een afdeling. Het congres richt zich daarom op strategische beleidsbepalers op de domeinen: Economische Zaken, Werk en Inkomen, Milieu, Wijkontwikkeling, Zorg en welzijn, Inkoop en Financiën.

Sommige gemeenten zijn al volop aan de slag met sociaal ondernemerschap terwijl andere nog aan het uitvinden zijn wat een sociale onderneming eigenlijk is. Of u als beleidsmaker nu al jaren bezig bent of net begint, het programma biedt voor elk wat wils.

Het congres is tevens de ideale plek voor sociale ondernemingen die geïnteresseerd zijn in (meer) samenwerking met de gemeenten en biedt volop kansen om te netwerken met lokale beleidsmakers.

Overzicht programma (onder voorbehoud)

08.45 Inloop en registratie
09.30 Start plenaire programma met Bart Krull, Willemijn Verloop, Rabin Baldewsingh, Willemien Vreugdenhil en Jonathan Holslag
11.00 Pauze
11.15 Start deelsessies ronde I
12.30 Lunch
13.30 Impact Corners
14.30 Start deelsessies ronde II
16.00 Plenaire aflsuiting
16.30 Start borrel

Tijdens de deelsessies komen onderwerpen als inkoop, lokale netwerken, (h)erkenning van sociale ondernemingen en nog veel meer aan bod. HIER opgewekt geeft invulling aan één van de deelsessies:

Hoe energiecoöperaties de energietransitie van onderop vorm geven

Met Sander Willemsen (Energie-U) en Bouwe Taverne (BENG!)

De energietransitie komt op gang. Juist ook op lokaal niveau. Energiecoöperaties spelen hierin een belangrijke rol. Zij betrekken bewoners en stimuleren en realiseren lokale energieopwekking en –besparing. Door de coöperatieve manier van werken creëren ze ook sociale waarde. Maar hoe werkt een energiecooperatie precies? Hoeveel zijn er actief in Nederland? Welke kansen biedt dit voor gemeenten? Hoe kan de samenwerking het best worden vormgegeven? Ervaringen van energiecoöperaties Energie-U (Utrecht) en BENG! (De Bilt) worden naast elkaar gelegd en gespiegeld aan de samenwerkingspraktijk met de gemeente.

Kijk voor meer informatie over het programma en de deelsessies op gemeentecongres.social-enterprise.nl