Datum
Tijd
9.30 – 16.30 uur
Locatie
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Croeselaan 15, Utrecht
Organisator
Topsector Energie

Zet jij je in voor energie innovaties die de energietransitie helpen realiseren? Herken je dat er vaak over de techniek en de businesscase van energie innovaties goed is nagedacht, maar projecten toch vastlopen op weerstand of een gebrek aan betrokkenheid? ‘Sociale innovatie' helpt je op weg door bewezen theorieën over het gedrag van mensen toe te passen in de praktijk.

Topsector Energie biedt met het ‘MVI-E Skills Lab’ in het najaar van 2018 een serie trainingen aan op het gebied van sociale innovatie. De eerste training leert je om je communicatie aan te passen op je publiek, waardoor de boodschap beter overkomt. De trainingen zijn gratis, alleen wordt voor deze training een bijdrage gevraagd voor een persoonlijke 'valuescan' die je meer leert over jouw communicatiestijl- en voorkeuren.

Communiceren met inleving

Juliette Streng en Jeanine de Bruyn, De Transformatie Groep

Hoe communiceer ik beter vanuit begrip van mezelf en de ander?

“Door je in te leven in de ander kun je de ander beter aanspreken in zijn of haar ‘taal’ waardoor de boodschap beter aankomt. Inleving is het verlengde van maar anders dan empathie, namelijk rationeel bedenken wat anderen denken, en ingrediënt voor een écht goed gesprek”

Voor wie

De trainingen worden enkel dit jaar gratis aangeboden door de Topsector Energie en zijn gericht op mensen die werken aan innovatieve projecten en trajecten in de energietransitie. In het bijzonder voor mensen met een specialistische achtergrond (techniek, beleid, juridisch, financieel), die beseffen dat een project pas slaagt als de sociale condities kloppen, maar die nog niet weten hoe dit te realiseren.

In het MVI-E Skills lab kun je met je eigen casus aan de slag en brengen de trainers en deelnemers relevante voorbeelden uit de energie-transitie in, zoals:

  • Aardgasvrije wijken, Wind op zee of land: Hoe krijg je inzicht in de perspectieven van de verschillende partijen die betrokken zijn? Hoe kun je betere gesprekken met deze partijen voeren door je communicatie daarop aan te passen?
  • Energiebesparende maatregelen, verduurzaming van sociale woningbouw: Hoe kom je erachter wat mensen drijft om energiebesparende maatregelen te nemen of akkoord te gaan met ingrepen ter verduurzaming van hun huis? Hoe kun je je aanbod en boodschap aanpassen op de verschillende bewonersgroepen?

Over de training

Klik hier voor een korte video-impressie.

Valueframing is een methode om de communicatiekracht van individuen, en daarmee van teams en organisaties, te vergroten. Het versterkt je inlevingsvermogen en vergroot je repertoire in communicatiestijlen. ValueFraming laat zien dat vrijwel iedereen een bepaalde voorkeur heeft op gebied van communicatiestijlen en -filters. Als bij een dialoog of presentatie de stijlen en filters op elkaar passen ontstaat er een natuurlijke klik, maar als dat niet vanzelf zo is (wat meestal het geval is) komt de boodschap niet of sterk vervormd over. In deze training ontdek je jouw eigen communicatieprofiel, hoe die zich verhoudt tot anderen en ga je oefenen met communiceren met inleving, ook als het spannend wordt!

Enkele reacties van deelnemers aan de training in het voorjaar:

  • “Het brengt me veel inzicht in mijn eigen communicatiestijl, maar ook waarom ik op een bepaalde manier reageer op anderen”
  • “Spannend en heel leuk en leerzaam om met verschillende stijlen te oefenen”
  • “Zowel theoretisch als pragmatische handvatten om mee aan de slag te gaan. Het is zelfs in mijn privé-leven toepasbaar”

Over de trainers

ValueFraming is gebaseerd op ‘Spiral Dynamics’, een in de jaren zeventig in Amerika ontwikkeld model voor sociale analyse van culturen én de toepassing daarvan door Nelson Mandela bij de transformatie van Zuid Afrika. Hierover schreef Floor de Ruiter in 2011 het boek ‘ValueFraming’.

Jeanine en Juliëtte zijn beiden psycholoog en consultant bij De Transformatie Groep en werken veel met Floor samen om deze methode toe te passen in trajecten van dialoog-ontwikkeling bij organisatieverandering. Ze ontwikkelen deze inzichten steeds verder in trajecten rondom persoonlijk leiderschap.

Programma

De training wordt gegeven op vrijdag 14 september van 9.30 – 16.30 uur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Utrecht, inclusief koffie/thee/lunch. Als opfrisser wordt er op 11 oktober een conference call georganiseerd, zodat je nog kunt sparren met de trainers en de groep over jouw ervaringen en prangende vragen nadat je er na de training in de dagelijkse realiteit mee aan de slag bent gegaan.

De training is gratis maar er wordt een bijdrage van 38,95 euro gevraagd voor een persoonlijke valuescan die als input voor de training wordt gebruikt. De uiterste inschrijfdeadline is 31 augustus 2018, maar wees er snel bij want de trainingen zitten doorgaans snel vol.

Vragen over deze training? Ga naar www.topsectorenergie.nl