Datum
25 maart 2021 Tijdstip 15:00 - 16:30
Locatie
Online via Zoom, link volgt na aanmelding
Organisator
De Participatiecoalitie, HIER
Moderator
Jan Zuilhof (HIER)
Spreker(s)
Gerwin Verschuur (Energie Samen)
meer sprekers volgen

Masterclass bewonersparticipatie

Voor gemeenteambtenaren die werken aan de Transitievisie Warmte of wijkuitvoeringsplannen 

Een van de belangrijkste uitdagingen van de warmtetransitie is zorgen dat uiteindelijk iedereen in een wijk, buurt of dorp meedoet. De urgentie is duidelijk, maar de vraag hoe je het voor elkaar krijgt leeft in iedere gemeente. Want hoe dichter je bij de woning van mensen komt, hoe gevoeliger het onderwerp blijkt. Tegelijk ontstaan er steeds meer initiatieven van georganiseerde bewoners die wél willen. Veel gemeenten juichen dit toe. Maar in de praktijk blijkt het niet altijd makkelijk om zulke initiatieven een duidelijke positie te geven in het lokale beleid.

De Participatiecoalitie begeleidt inmiddels bijna 200 bewonersinitiatieven om ze beter samen te laten werken met hun gemeente. In deze masterclass delen we lessen uit de praktijk. We gaan daarbij specifiek in op hoe je als lokale overheid zorgt dat de motivatie die aanwezig is bij een deel van de wijkbewoners een vliegwiel wordt voor de warmtetransitie. Hoe zorg je samen met bewoners dat de Transitievisie Warmte sterker wordt? En welke rollen kunnen bewonersinitiatieven spelen in de ontwikkeling en uitvoering van een wijkuitvoeringsplan? Welke uitdagingen kom je tegen, en hoe ga je daarmee om?

De Participatiecoalitie is een samenwerking tussen HIER, Energie Samen, LSA bewoners, Buurkracht, en de Natuur en Milieufederaties.