Datum
Tijd
12.30 - 17.00 uur
Locatie
Blaak 8, Stedin Rotterdam
Organisator
Stedin

Wij zijn blij verrast door de grote belangstelling voor ons evenement WattsLocal. Het onderwerp energietransitie, en de rol die lokale energiecollectieven daarin kunnen spelen, leeft enorm. Helaas is - om veiligheidsredenen – inmiddels het maximaal aantal deelnemers bereikt. Onze excuses hiervoor. U kunt zich wel aanmelden voor de wachtlijst. Mochten er verhinderingen zijn, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Staat u op de wachtlijst, dan ontvangt u sowieso via e-mail de presentaties van de sprekers. Meer informatie over ‘flex’ ontvangen? Abonneer u dan op de FAN-nieuwsbrief.

Wat is Wattslocal?

Particulieren en bedrijven kunnen op lokaal niveau energie ‘uitwisselen‘ om productie en consumptie van duurzame energie zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Technisch gezien zijn er genoeg oplossingen, maar hoe zorgen we dat lokale energiecollectieven gaan bijdragen aan een open, flexibel en duurzaam energiesysteem? Tijdens WattsLocal geven Stedin en FAN antwoord op de vraag hoe we lokale energiecollectieven kunnen realiseren.

Wat kun je verwachten?

Stedin en Flexiblepower Alliance Network (FAN) zien een belangrijke rol voor lokale energiecollectieven in de energietransitie. Tijdens WattsLocal brengen we je in contact met vernieuwers en energie-experts, en nemen we je mee in de manier waarop lokale initiatieven kunnen bijdragen aan een duurzame leefwereld. Zo laten we aan de hand van cases zien hoe onderlinge uitwisseling van energie in zijn werk gaat. En delen we onze visies over de impact van lokale energie-initiatieven op de transitie. Waar liggen de kansen voor bedrijven op het gebied van duurzame energie? En welke ervaringen hebben we al bij het opzetten van een lokale energiegemeenschap? 

Wat neem je mee?

Aan het einde van de dag ben je geïnspireerd over de kansen die lokale energiecollectieven bieden. Binnen een duurzaam en eerlijk energiesysteem, zonder lock-in. Daarnaast leer je over best practises; hoe een energiegemeenschap als beste op te zetten? Zowel vanuit een technische als sociaal-maatschappelijke insteek. Uiteraard geven wij je de mogelijkheid om uitgebreid kennis te maken en ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers. Zowel sprekers als bezoekers, die beiden binnen hun eigen discipline werken aan een duurzame toekomst.

Wie zijn de sprekers?

Op dit moment hebben onderstaande sprekers en organisaties hun deelname aan WattsLocal toegezegd.

 • Olof van der Gaag -  Directeur, Nederlandse vereniging van Duurzame Energie
 • Peter de Pauw – Head of Strategy, Fluvius, België (netbeheer)
 • Stefan Lodeweyxks – Founder, Enervalis, België 
 • Giovanni Oorthuizen – Smart Energy Solutions - ABB
 • Alexander Savelkoul – Manager Transitie Energie Systeem, Enpuls (Enexis) 
 • Paul van Koningsbruggen – Director Mobility, Technolution
 • Michiel Dorresteijn – Senior Energy Consultant, Energy 21
 • Tom Westra – Co-founder Spectral Energy
 • Aart Jan Zwartscholten - Manager Innovatie Stedin
 • Jaap Willem Eijkenduijn - Bestuurslid Energieke Regio

Bekijk het programma

Praktische informatie

WattsLocal brengt de energietransitie letterlijk naar een hoger niveau: het evenement vindt plaats op de hoogste verdieping van het hoofdkantoor van Stedin op de Blaak in Rotterdam.

 • Start netwerklunch om 12.30 uur; deze vindt plaats op de 18e etage. Geef s.v.p. bij je aanmelding aan of je deze lunch wilt gebruiken.
 • Start programma om 13.45 uur;  het programma begint met twee keynotes over lokale energiecollectieven. Daarna volgen twee workshops waarbij je kunt kiezen uit een sociaal-maatschappelijk of een technisch thema.
 • Na de koffiepauze volgen nog twee presentaties, waarna de middag om 17.00 uur wordt afgesloten met een gezellig hapje en drankje.

Locatie en vervoer

Blaak 8, Rotterdam

Stedin is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Het hoofdkantoor ligt tegenover NS-station Blaak. Kom je liever met de auto? Parkeer dan in de garage onder de Markthal die ook tegenover Stedin ligt.