Tips om gas én stroom te besparen met je cv-ketel

Verwarming

Wist je dat een cv-ketel naast aardgas ook stroom verbruikt? Misschien verbaast het je, maar de verwarmingsketel is zelfs een van de grootste gas- én stroomslurpers in huis. We leggen je uit hoe dit kan en geven tips om energie te besparen met je cv-ketel. Dat is niet alleen fijn voor het klimaat, maar ook nog eens goed voor je portemonnee!

Energie besparen met je cv-ketel - het stroomverbruik

Bij het energieverbruik van een cv-ketel denk je misschien eerst aan aardgas. Logisch, want ongeveer driekwart van het gemiddelde aardgasverbruik in huis gaat op aan de verwarming. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat de cv-ketel ook heel wat stroom verbruikt. Vooral de wat oudere modellen zijn grootverbruikers.

Hoeveel stroom jouw cv-ketel precies gebruikt, vind je terug in de handleiding. Je kunt het ook gemakkelijk zelf meten met een energiemeter. Een zuinige ketel verbruikt jaarlijks rond de 130 kWh aan stroom. Een verbruik van 500 kWh per jaar is hoog, vooral nu de energieprijzen erg gestegen zijn.

De stroom die een cv-ketel verbruikt, wordt veroorzaakt door verschillende onderdelen:

  1. De ventilator,
  2. De regulatie van de temperatuur,
  3. De pomp die het verwarmde water door de radiatoren verdeelt.
Bespaartips

Gratis bespaargids

Download onze gratis gids met de 20 beste tips om energie te besparen in huis!
Leer hoe je eenvoudig stroom & gas bespaart en krijg praktische tips in begrijpelijke taal.

Stuur mij de gids

 Tips om minder stroom te verbruiken met je cv-ketel

  • Bij sommige cv-ketels kun je de snelheid van de pomp via het display instellen. Als dit bij jou het geval is, zet deze dan zo laag mogelijk en schakel hem in de zomer uit. Kan je de instelling niet vinden? Raadpleeg dan even de handleiding van je ketel. Gelukkig worden verwarmingsketels steeds slimmer. Sinds 2015 hebben ze een slimme pomp die automatisch zachter draait als hij minder nodig is.
     
  • Heb je een relatief nieuwe cv-ketel? Dan kun je ervoor kiezen om alleen de pomp te laten vervangen. De meest zuinige zijn hoogrendementspompen met een A-label.
     
  • Als je ketel van vóór 2010 is, kan je hem het beste laten vervangen. Daarmee bespaar je flink op je energierekening. Vergelijk nieuwe cv-ketels niet alleen op gas-, maar ook op stroomverbruik.

Nu horen we je denken: ‘Een nieuwe cv-ketel, is dat wel verstandig als we straks van het aardgas af gaan?’  Goeie vraag! In dit artikel lees je daar alles over, of bekijk onderstaande video waarin Tijmen jouw vraag beantwoord:

 

Gas

Besparen op je energierekening? 

Als je slim met energie omgaat, kun je je energierekening flink verlagen én draag je bij aan een beter klimaat. Wij geven je twintig tips om gas & stroom te besparen.

10 tips om gas te besparen    10 tips om stroom te besparen

Energie besparen met je cv-ketel - het gasverbruik 

De cv-ketel gebruikt aardgas om water te verwarmen. Vervolgens pompt hij dit door je radiatoren, en zorgt hij dat er warm water uit je kraan komt. Je hebt veel invloed op hoeveel warmte je thuis gebruikt: hoe lang je onder de douche staat en hoe hoog je de verwarming zet. Zo heb je dus zelf in de hand hoeveel aardgas je verbruikt, en hoe hoog je energierekening is. Toch zijn er naast jouw gedrag nog een aantal slimme trucjes om gas te besparen. 

Tips om minder gas te verbruiken met je cv-ketel

  • Zet de verwarming alleen aan als je er gebruik van maakt. Zet hem bijvoorbeeld een uur voor je gaat slapen uit. Met een slimme thermostaat maak je dit gemakkelijker.
     
  • Isoleer de cv-leidingen. Dat kan gemakkelijk met schuimrubberen buizen. Zo voorkom je dat het warme water dat erdoorheen stroomt, al afkoelt voordat het bij de radiator komt. Drinkwaterleidingen kun je beter niet isoleren, vanwege het risico op legionella.
     
  • Zet je cv-ketel op de ecostand. Dit is binnen 5 minuten gedaan en het spaart je veel gas!
     
  • Zet je cv-ketel op 60°C. De meeste ketels staan op de fabrieksinstelling van 80°C, maar werken efficiënter op 60°C. Ook dit is een fluitje van een cent! 
      
  • Laat je verwarming waterzijdig inregelen. Hier heb je een installateur voor nodig, maar het loont flink voor je energiekosten.
     
  • Schaf een moderne hr-ketel aan, die is een stuk zuiniger dan een gewone cv-ketel. Met een zuinigere hr-ketel bespaar je jaarlijks 15 tot 20 procent gas.
SlimmeBuur

Vragen over isolatie of zonnepanelen?

Speciaal voor jou maakten we een overzicht van alle buren in Nederland die isolatie en zonnepanelen hebben. Ze kunnen je meer vertellen over de kosten, energiebesparing én de juiste uitvoerder! 

Naar SlimmeBuur >  

De warmte van je cv-ketel in huis houden

Je cv-ketel zorgt voor een comfortabel en warm huis. Hoe langer de warmte in huis blijft hangen, hoe minder je hoeft te stoken. En alle kou die niet je huis in sluipt, hoef je ook niet op te warmen. Er zijn veel goedkope en gemakkelijke trucs waarmee je zelf direct kunt zorgen dat er minder warmte weglekt.

Snelle en goedkope tips om de warmte in je huis te houden

  • Zoek tochtende naden en kieren in je huis op. Lees hier hoe je dit gemakkelijk doet.
     
  • Dicht naden en kieren met hulpmiddelen tegen tocht, bijvoorbeeld tochtstrips.
     
  • Radiatorfolie zorgt ervoor dat de warmte die van je radiatoren afkomt, niet meteen door de muren naar buiten trekt.
     
  • Heb je nog geen dubbelglas? Dan kan je isolerende raamfolie aanbrengen.

Heb je een groter budget en wil je echt een grote klapper slaan? Ga dan aan de slag met isoleren! Als je ervoor zorgt dat je vloer, muren, dak, ramen en kozijnen goed geïsoleerd zijn, zal je dit binnen no-time terug zien op je energierekening. Ook is het een goede eerste stap richting aardgasvrij wonen.

 

Lees ook:

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten