In 2016 zijn de 36 woningen en het buurthuis van de Ecowijk Houten opgeleverd. De wijk wil niet alleen energiezuinige en energie neutrale woningen verzorgen, maar ook gebruik maken van milieuvriendelijke materialen en een groene, rustige en sociale omgeving creëren. Aram en Mirjam zijn buren in de ecowijk en actief betrokken bij de ontwikkelingen. Ze vertellen ons graag hun verhaal.

Hoe zijn jullie erop gekomen om in deze ecowijk te gaan wonen?

Aram: “Ik woonde hiervoor in Utrecht en daarvoor heb ik in Culemborg gewoond. Daar hebben ze ook een grote ecologische woonwijk. Ik was daar erg van gecharmeerd en vroeg mij af of er in Utrecht ook zoiets aan de hand was. Ik kon dat niet vinden. Uiteindelijk kwam ik in Houten terecht. Toen ben ik een keer gaan kijken en het sprak mij heel erg aan. Inmiddels is dat alweer vier jaar geleden.”

Hoe is het initiatief ontstaan?

Mirjam: “Het is een initiatief vanuit Transition Town. En uiteindelijk zijn we met een groepje actief verder gegaan om het echt te ontwikkelen.”

Dus jullie hebben het uiteindelijk zelf ontwikkeld?

Mirjam: “Ja, we waren met een heel klein groepje. We hebben veel energie gestoken in mensen erbij krijgen. Het bleek namelijk al snel dat het geen kleine wijk kon zijn, dan zou de grond te duur zijn. Er kwamen steeds wel enthousiaste mensen, maar veel vonden het toch een erg ingewikkeld en veeleisend proces. Het is natuurlijk ook spannend omdat je veel geld moet inleggen voordat iemand wist of het ook echt ging lukken. Maar ruim 6 jaar geleden is het begonnen en nu staat het er.”

Aram: “Als je eraan begint is er nog veel onduidelijk. Uiteindelijk wil je met zijn allen een plan waar iedereen tevreden over is. Dat kost tijd en flexibiliteit van jezelf want niet alles zal gaan zoals jij het wilt. Wanneer je bijvoorbeeld een huis voor jezelf bouwt, heb je alleen de regels van de wet en kan je verder doen wat je zelf wilt. Maar als je dit met zijn allen probeert te doen, is het anders. Al is het wel leuk anders, zeker met de groep waarmee we werken.”

Mirjam: “Doordat we de afgelopen jaren om de 2 à 3 weken bij elkaar zijn gekomen, zijn we een hechte groep geworden. We werkten in verschillende werkgroepen. Zelfs zitten we in de werkgroep communicatie. Andere werkgroepen hielden zich bezig met het uitzoeken van de materialen of met de energie.”

Jullie gebruiken geen gas meer. Op wat voor manier wordt jullie huis nu verwarmd?

Mirjam: “All-electric is de basis. We hebben allemaal een grondwater warmtepomp en die verwarmt ons huis en ons tapwater. In de zomer koelt datzelfde systeem ons huis, en dan leveren we warmte aan de bodem.”

Aram: “We hebben daarnaast een voorraadvat, een boiler, die een keer in de 24 uur opgewarmd wordt door de warmtepomp. Daar komt het warme water uit voor bijvoorbeeld de douche.”

De bewoners konden kiezen tussen een vat van 150 of 200 liter. Aram: “Wij hebben 200 liter want we zijn thuis met vijf personen. Ik was benieuwd of we dat zouden redden. Ik dacht dat die elke dag leeg zou zijn, maar we hebben hem nog nooit leeg gekregen. We kunnen gewoon allemaal douchen, de kinderen kunnen in bad, afwassen en alles zonder gevoel van limiet. Je kan ook altijd nog instellen dat er meer warmte bij komt. Dan geef je een soort boost. Zo’n voorkeursstand kan je instellen als het bijvoorbeeld druk is. Maar het staat standaard ingesteld dat de boiler ’s nachts wordt verwarmd. Onze zonnepanelen leveren de stroom voor dat systeem.”

En elk huis heeft zijn eigen zonnepanelen?

Mirjam: “Ja, alle huizen zijn ook zongericht gebouwd. Zo gebruiken alle zonnepanelen hun maximale vermogen. Maar het allerbelangrijkste is de schil. Alle huizen zijn heel goed geïsoleerd. Bij nieuwbouw moet je daar echt op letten.”

Aram: “Balansventilatie was ook een eis van de partij die de warmtepompen leverde. De woning moest luchtdicht zijn. Dus er wordt geventileerd met warmtewisselaars zodat je minder energie verliest. Dat zorgt voor een gezond leefklimaat met vrijwel geen warmteverlies. Dus geen afzuigkap naar buiten en geen brievenbus in de deur, allemaal kleine aanpassingen om zo min mogelijk warmte te verliezen.”

En voordat jullie hier kwamen, woonden jullie toen wel met gas?

"Ja, we woonden allebei met gas." Over de overgang van gas naar all-electric zegt Mirjam: “Het is best wennen. Je leeft anders, je hoeft niet meer aan de thermostaat te denken.” 

Wat zijn de voordelen?

Mirjam: “Ik woonde in een nieuwbouwhuis uit de jaren ’70, maar qua comfort is dit veel beter. Eerst wilde ik eigenlijk geen vloerverwarming; ik had namelijk de herinnering van vloeren waar je van die zweterige voetjes van kreeg. Maar dit is lage temperatuur verwarming en dat is heerlijk.”

Aram: “Je hoeft de thermostaat niet aan te raken, binnen is het gewoon altijd goed. Het is niet koud, het is niet warm, het is gewoon. Je hoeft er niet meer over na te denken. Dankzij de goede isolatie en door de slimme ventilatie heeft de warmtepomp ook maar weinig energie nodig om het huis warm te houden.”

En hoe koken jullie nu?

Mirjam: “All-electric betekent dat je elektrisch gaat koken en wij hebben hier allemaal voor inductie gekozen. Dat is heerlijk koken. Het is makkelijker en minder gevaarlijk. Als je thee wilt zetten is dit veel sneller dan met gas. Ik wilde dat oude elektrisch koken echt niet."

Aram: “Ik vind de overgang van gas naar inductie klein. Inductie is veel comfortabeler. En met kleine kinderen is het prettig dat de plaat snel afgekoeld is.”

Ervaren jullie ook nadelen ten opzichte van wonen met aardgas?

Aram: “Je hebt echt een andere benadering. Het is altijd comfortabel dus je vergeet het helemaal. Maar als je in de oude methodiek blijft hangen kan dit vervelend zijn. Als je gewend bent de verwarming twee graden hoger te zeggen als je het koud hebt gaat dit heel snel met aardgas. Maar met een warmtepomp kan dat niet. Je kunt hem twee graden hoger zetten maar daar doet hij een paar dagen over. Je zult het niet meteen merken. Er is wel actie ondernomen opdat het op zijn minst 18 graden blijft in huis en het nooit kouder wordt."

En de warmtepomp als apparaat, maakt dat veel verschil ten opzichte van een cv-ketel?

Mirjam: “Ja er zijn een paar dingen, dat viel ons wel tegen. Hij maakt geluid, maar minder dan een cv. Ze hebben er een speciale geluidsdichte deur voor gezet, dus ik hoor er hier niks van.”

Aram: “We zijn er inmiddels wel aan gewend. Je moet er wel rekening mee houden dat de warmtepomp, het boilervat, en de balansventilatie allemaal grote apparaten zijn. Je moet er dus wel de ruimte voor hebben.”

Open Zaterdagen Ecowijk Houten

Voor de ontwikkelingen van de ecowijk hebben Aram en Mirjam ook inspiratie en kennis gehaald uit de duurzame huizenroute, waar particulieren die hun huis hebben verduurzaamd, dat openstellen voor bezichtiging. Omdat dit hen erg geholpen heeft, willen de bewoners van Ecowijk Houten in de loop van het voorjaar 2017 open zaterdagen houden. Meer informatie hierover komt binnenkort op de website te staan: http://www.ecowijkhouten.nl/.