Het appartement van Erica en Kees uit 1952 is in 2006 grondig gerenoveerd. Van alle moderne gemakken voorzien en heel goed geïsoleerd, maar wel met een gasfornuis, centrale verwarming en een flinke cv-ketel. Hoewel het gasverbruik van Erica en Kees meeviel, waren de aardbevingen in Groningen wel een wake-up call voor het stel. Samen met ThuisBaas gingen zij aan de slag om hun appartement aardgasvrij te maken. 

“In plaats van een cv-ketel op gas om het water te verwarmen, hebben we nu een instant heater. Het water wordt hierin gelijk verhit op het moment dat er vraag is, maar de instant heater houdt het niet warm. Er gaat dus geen energie verloren met het op temperatuur houden van water.”

"Hoewel indirect, waren de problemen in Groningen een gevolg van het feit dat ik aardgas gebruikte."

"Koken gaat in ons appartement niet meer op gas, maar op inductie. Vergeleken met gas is het toch even wennen: het warmt veel sneller op. Wel reageert het net zo snel als gas: laag zetten heeft onmiddellijk effect, in tegenstelling tot gewoon elektrisch koken waar de plaat lang warm blijft. De inductiekookplaat is ook gelijk afgekoeld, je kunt als je de pan eraf haalt je hand op de plaat leggen. De radiatoren zijn weggehaald en in de woonkamer, slaapkamer en studeerkamer hangen nu infraroodpanelen. Erica en Kees kunnen de ruimte waar eerst een radiator zat nu benutten voor een optimale inrichting in huis."


Alle huizen energieneutraal maken, dat is de droom en missie van ThuisBaas, een sociale onderneming opgericht vanuit Stichting Urgenda. Samen met bewoners dragen ze bij aan het aardgasvrij en energieneutraal maken van woningen. Meer weten of meedoen? Kijk op www.thuisbaas.nl