Doe-het-zelver Ronald Kerst maakte zijn jaren '30 huis in Sprang-Capelle aardgasvrij voor 5000 euro. Zijn doe-het-zelf project(je) werd uiteindelijk zijn passie, nu helpt hij anderen om van het aardgas af te komen. 

Waarom van het aardgas af?

Ronald Kerst besefte zich ruim vijf jaar geleden dat onze energieproductie (en gebruik) een stuk groener moet én kan. Hij wilde zijn eigen verantwoordelijkheid nemen, vooral voor de kinderen, want met de kop in het stand steken red je de planeet niet. Nadat hij eerst aan de slag ging met het vergroenen van zijn elektriciteit begon het ook te kriebelen om van het aardgas af te komen. Aangezien hij zelf ook nog eens behoorlijk handig is, besloot hij zijn jaren ’30 huis zelfstandig aardgasvrij te maken. Een flinke uitdaging want een vooroorlogs twee-onder-één-kap woning is nou niet bepaald energiezuinig. Het verduurzamen van zijn huis werd als ware een sport, een race naar een nul-op-de-meter, wat hij in oktober 2017 bereikte. Nu heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt als installateur van pelletkachels.

Welke aanpassingen zijn er in de woning gedaan?

Allereerst heeft Ronald Kerst zonnepanelen (van in totaal 4.000 Watt) op zijn dak geïnstalleerd en vrijwel alle verlichting vervangen door LED. Nadat hij een pelletketel met boiler had aangeschaft, heeft hij ook zogenaamde heatpipes aan zijn dak toegevoegd voor de verwarming van water. Deze zorgen de helft van het jaar voor voldoende warm water. Veel mensen in zijn omgeving vinden de constructie nou niet bepaald mooi en hij zelf geeft ook toe het niet het allermooist te vinden, maar wel effectief. En daar gaat het uiteindelijk om. 

 ‘Je moet niet alles voor zoete koek slikken. Je moet veel lezen, veel onderzoeken.'

Zijn gaskachel heeft hij vervangen door een pelletkachel voor de ruimteverwarming. Daarna heeft hij met een flinke subsidie ook een pelletketel aangeschaft voor warm water en een stukje verwarming. Deze slaat alleen aan als de heatpipes het warme water niet op 40 graden kunnen houden, wat ongeveer de helft van het jaar is. Voor hem, zijn vrouw en twee kinderen zorgt de ketel voor ruimschoots genoeg warmte om mee te douchen. Verder verwarmt de ketel ook nog deels het huis via drie radiatoren. Als laatste heeft hij gekozen voor een inductiekookplaat, waarnaar de gasmeter en gaskraan definitief afgesloten konden worden.

Veel heeft Ronald niet geïsoleerd. De woning heeft wel HR+ glas maar nog geen muurisolatie omdat de energiekosten zo laag zijn dat hij de baten van deze vorm van isolatie nog niet vond opwegen tegen de kosten.

Wat heeft het gekost?

Doordat Ronald Kerst vrijwel alles zelf heeft kunnen doen heeft hij ontzettend veel bespaard op de installatiekosten. Ook het onderhoud doet hij zelf. Daarnaast heeft hij veel gezocht naar mogelijkheden om de kosten te drukken, zo heeft hij voor minder dure merken gekozen en heeft hij alle subsidieregelingen uitgezocht. Dit zijn alle kosten op een rijtje:
 

 • Zonnepanelen                       3800 euro (600 euro btw teruggekregen)
 • Heatpipes                               2800 euro (80% subsidie)
 • Pelletkachel                            899 euro
 • Pelletketel met boilervat      2500 euro (100% subsidie)
 • Inductiekookplaat                 175 euro (tweedehands via marktplaats)
 • Led lampen                            150 euro
 • Pellet korrels                     +/-150 euro per jaar (15 kg per week à 17 eurocent per kilo)

Uiteindelijk heeft de volledige installatie hem ongeveer 5000 euro gekost, waarvan slechts 1800 euro (inclusief subsidie) al voldoende was om van het aardgas af te komen. Hij schat dat de totale installatie inclusief het uitbesteden van het plaatsen neer zou komen op ongeveer 7.000 tot 8.000 euro.

Wat is de gemiddelde besparing per maand?

Na al deze maatregelen heeft Ronald Kerst zijn maandelijkse energierekening kunnen reduceren tot een minimale 15 euro voor elektriciteit. Hij is alleen nog 150 euro per jaar kwijt aan pelletkorrels die hij in de buurt inkoopt. Vijf jaar geleden was hij nog 350 kwijt in de maand aan zijn energierekening. Hierdoor verdient hij zijn investering in slechts drie jaar terug. Binnenkort gaat hij ook nog zijn wasmachine en vaatwasser aansluiten op het warmte water om daarmee nog meer energie te besparen.

Wat waren de knelpunten?

Een groot knelpunt voor Ronald Kerst was het enorme aanbod aan bedrijven en producten. Er zijn ontzettend veel aanbieders van isolatiemateriaal, zonnepanelen en warmtepompen. Momenteel is duurzaamheid natuurlijk helemaal ‘hot’ waardoor veel mensen er geld aan kunnen en willen verdienen. Aangezien er ook nog geen keurmerken bestaan voor deze branche vond hij het moeilijk er achter te komen wie nou écht te vertrouwen is.

Tips van Ronald

 • Slik niet alles wat je verteld wordt voor zoete koek, bijvoorbeeld of aardgasvrij wel of niet mogelijk is in je woning en welke techniek passend is, je moet zelf veel onderzoek doen.
 • Kies voor een erkend bedrijf.
 • Goedkoop is niet per sé duurkoop.
 • Zoek alle mogelijke subsidieregelingen uit, dit zal veel geld besparen.
 • Kies je voor pellets, haal die dan in grote hoeveelheden en dichtbij, dat is wel zo duurzaam.