Leon uit Haarlem ging in 2021 van het gas af met zijn jaren '30 woning. Hij verwarmt nu met een lucht-waterwarmtepomp en infraroodpanelen. Door de ondersteuning van Thuisbaas was alles in een week geregeld. Hij vertelt hoe het allemaal bevalt. 

warmtepomp jaren 30
De jaren '30 woning van Leon

Hoe kwam je eigenlijk op het idee om van het gas af te gaan?

“Onze gasketel begon aardig oud te worden en het voelde niet goed om een nieuwe fossiele ketel op te hangen.”

Voor welke aardgasvrije oplossing ben je gegaan?

“Een lucht-water warmtepomp en infraroodpanelen. En natuurlijk een inductiekookplaat. En Zonnepanelen.”

Moest je nog veel aanpassen om je woning klaar te maken voor warmtepompen?

“Nee, ons jaren 30 huis was al voldoende geïsoleerd. HR++ glas, spouwmuur isolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Gewone isolatie dus. We hoefden geen extreme dikke isolatie of ventilatiesystemen te nemen zoals vaak gezegd wordt.”

Maakt je warmtepomp geluid?

“Uiteraard. De binnenunit maakt ongeveer even veel geluid als de CV ketel, het geluid van de buitenunit hangt af van de buitentemperatuur. Boven 6 graden is het een zacht ruisend windje, bij lagere temperaturen een windkrachtje 4 ruis plus een lichte brom. We hebben een van de stilste warmtepompen die er zijn op de markt en slapen met open raam erboven. De warmtepomp staat op het terras in de achtertuin.”

Buitendeel warmtepomp
Het buitendeel van Leon's warmtepomp. Hij spoot hem zelf groen.

Wat heeft het je gekost, en verdien je dat terug?

“Ongeveer 25K. Daarin zitten ook enkele speciale wensen (duurdere Jaga radiatoren met geavanceerde regeling en aansluiten van onze zonneboiler op de warmtepomp). En je betaalt bij Thuisbaas.nl voor het ontzorgen en in één week gasloos worden.

Onze maandlasten zijn gedaald van 120 euro naar 30 euro per maand.”

Waren er nog dingen lastig, of viel het mee?

“De tegenstrijdige adviezen van installateurs waren zeer boeiend. Uiteindelijk heeft Thuisbaas.nl ons geholpen met een totaaladvies en ontzorging. Vanaf toen ging het allemaal heel makkelijk.”

Misschien wel het belangrijkste: ben je er blij mee?

“Jazeker! Niet alleen vallen nu de rookwalmen op bij alle schoorstenen met een gasketel. Ook het comfort is toegenomen: de douche heeft een iets hardere en warmere straal, en het huis is overal altijd warm omdat een warmtepomp altijd zachtjes zijn werk doet, ook in de nacht.”

Heb je nog tips voor anderen die ook overwegen om van het gas af te gaan?

“Kijk niet naar terugverdientijd, maar naar het gasloos zijn als doel. Bij een auto kijk je ook niet naar terugverdientijd (dan zou immers iedereen fietsen en met OV gaan), maar naar het doel van vrijheid, comfort, etc.”

Meer weten van Leon?

  • Op SlimmeBuur vertelt hij meer over de maatregelen in zijn huis. Je kunt hem daar ook een vraag stellen.
  • Op zijn eigen website lees je uitgebreider over zijn ervaring met de warmtepomp, inclusief foto's.