Leo Blok is al een aantal jaren bezig met de verduurzaming van zijn woning, voorheen een varkenschuur uit 1924. Na het plaatsen van dakisolatie, zonnepanelen en HR+++ glas besloot hij in 2014 om een warmtepomp te plaatsen. Hij deelt graag hoe dat precies in zijn werk ging.

Je huis was niet altijd een woning. Wat is de geschiedenis erachter?

“Mijn huis was in 1924 een varkensschuur. De toenmalige eigenaar van de naastliggende tuinderij had personeel aangenomen uit Brabant. Deze familie moest ook ergens wonen en zij besloten om de varkensschuur bewoonbaar te maken. Nadien zijn er de nodige eigenaren en verbouwingen geweest om het tot een huis met 2 verdiepingen en een aanbouw te maken. Het huis heeft een totale inhoud van 150 m3.”

Wanneer ben je begonnen met de verduurzaming van je woning? En wat heb je tot nu toe allemaal ondernomen aan maatregelen?

“In 2000 zijn we gestart met het isoleren van alle muren met 5cm glaswol. Je moet je voorstellen dat ons huis bestond uit enkel steen, dus het was ook wel nodig. In 2009 was ons dak er slecht aan toe en moest in zijn geheel vervangen worden. We hebben toen gelijk besloten om er 8 cm isolatie EPS, oftewel piepschuim platen, op te leggen. Ik dacht toen nog isolatie is isolatie, maar ik weet nu wel beter en zou nu voor PIR isolatie gekozen hebben. Dat is een ander soort hard isolatieschuim.” 

“Nadat het dak vervangen is zijn er 12 zonnepanelen geplaatst en zijn we op inductie gaan koken. In 2012 is al het glas vervangen door HR+++ glas. Rond deze tijd las ik ook over lagetemperatuurverwarming en dacht: dat moet hier toch ook kunnen.”

Dat is nog best een pittige overstap. Hoe heb je dat gedaan?

“In 2013 heb ik mijn radiatoren vervangen voor convectoren. Er werden veel nieuwbouw huizen gebouwd met convectoren die werden vervangen door vloerverwarming, dus die kon ik eenvoudig tweedehands aankopen. Daarna heb ik mijn verwarmingsketel zo ingesteld dat deze het water niet warmer maakte dan 35 graden. Het was niet eenvoudig om het huis warm te krijgen maar na het installeren van ventilatoren op de convectoren werd het hier behaaglijk warm. De ventilatoren zijn alleen op de benedenverdieping geïnstalleerd. De ventilatoren (van Jaga) zijn zelfregelend en als het stil in huis is hoor je een licht gezoem.” 

Ging het plaatsen van de warmtepomp ook zo goed?

“In 2014 is er in overleg met Deta Air installaties uit Delfgauw een lucht/water warmtepomp geïnstalleerd. Die van ons is een 8 kw Toshiba Estia. Deze bestaat uit een binnendeel en een buitendeel. Het binnendeel is ongeveer zo groot als een cv-ketel. Het buitendeel van de warmtepomp is iets groter dan het buitendeel van een airco. Eerst probeerde ik nog, net zoals met de ketel, om de temperatuur 's nachts op 15 graden te zetten, maar dan duurt het veel te lang voordat het huis weer opgewarmd is.”

 "Ons huis is het bewijs dat ook een matig geïsoleerd huis verwarmd kan worden met een lucht/water warmtepomp.”


“De warmtepomp staat nu helemaal automatisch ingesteld en het is hier altijd 20 graden. De warmte is veel behaaglijker dan met een cv-ketel, het is niet meer zo benauwend. In de nacht staat de warmtepomp zo ingesteld dat hij het water 5 graden mag verlagen. Hij gaat ook altijd in een stillere modus draaien. Het geluid van het binnendeel is vergelijkbaar met een moderne cv-ketel. Het buitendeel maakt wel wat meer herrie, maar niet zo hard dat het voor mij of mijn buren storend is. Tegenwoordig bestaan er zelfs speciale isolatiekappen die het geluid bijna geheel wegnemen. In 2016 heb ik 3014 kWh gebruikt om het huis te verwarmen. Ons huis is daarmee hét bewijs dat ook een matig geïsoleerd huis verwarmd kan worden met een lucht/water warmtepomp.”

Klinkt heel eenvoudig hoe je dit allemaal zo vertelt. Waar liep je tegenaan?

“Het moeilijkste was nog wel om het gedrag dat je al jaren gewend bent omtrent het aan en uit zetten van je cv-ketel los te laten. Nadat ik ervan overtuigd was dat ik met de warmtepomp op lage temperatuur mijn huis kon verwarmen, heb ik het gas af laten sluiten. Dat houdt in dat de meter wordt verwijderd en er een hangslot op de gaspijp wordt gezet door de netbeheerder, in ons geval Stedin.”

Heb je nog tips voor anderen die deze stappen willen zetten?

“Zorg voor HR++ glas, er mogen geen plekken met tocht zijn. En als je niet zeker bent zet dan de watertemperatuur van je ketel eens een stookseizoen op 40 graden, maar houd dan wel je huis ook in de nacht warm op minimaal 18 graden.”