Birgitta en Quirijn van Swinderen wonen in een woonboerderij midden in het bos en zijn nog niet zo lang geleden overgegaan op verwarmen met een warmtepomp.

“We zijn zeer te spreken over de warmtepomp!” meldt Quirijn spontaan als ik hem vraag of hij op deze site zijn ervaringen wil delen. Dat is dus alvast duidelijk.

Wat heeft jullie doen besluiten om zonder gas te gaan wonen?

Quirijn legt uit. “Toen wij onze woning kochten, was er geen gas. Wij hebben toen, in 1992, gekozen voor propaan. Dit werd vijf jaar geleden zo duur dat we op zoek zijn gegaan naar alternatieven. Milieuoverwegingen deden de keuze op een warmtepomp vallen.”

De Van Swinderens hebben een water-water warmtepomp. Daarvoor liggen leidingen met water (met glycol) op circa twee meter diepte onder het gras. Dit kun je niet zomaar in een stadstuin aanleggen, want je hebt wel wat oppervlakte nodig! In huis is dit gewoon aangesloten op de vloerverwarming en radiatoren die zij al hadden.

Hoe ging het aanleggen in zijn werk? Is het veel gedoe?

“De aanleg van de leidingen buiten kostte drie dagen. Uit kostenoverweging hebben we ook veel zelf gedaan. De installatie van de pomp, het warmwatervat en buffervat en aansluiting op de vloerverwarming en radiotoren duurde ongeveer een week. Een tegenvaller was de extra installatie van het buffervat, om het systeem beter te laten functioneren. De installateur had niet zoveel ervaring met deze techniek, ook dat viel een beetje tegen.”

“Verder hebben we onze spouwmuren nog wat beter geïsoleerd, maar we hadden al meteen bij de eerste verbouwingen gekozen voor meer isolatie dan verplicht. Onze vooroorlogse woonboerderij is nu een A-label woning.”

En de kosten?

“Die zijn niet te onderschatten: alles bij elkaar kostte het 30.000,- euro. Maar we kregen ongeveer 10.000 euro terug via subsidies.” Quirijn schat de terugverdientijd voor hen op ongeveer 8,5 jaar. Maar dat komt ook omdat propaangas erg duur is.

Hoe bevalt het verwarmen met deze techniek?

“Uitstekend! Zeker in de woonkamer waar we vloerverwarming hebben. Voor de slaapkamers zijn de bestaande “gewone” radiatoren voldoende, in de woonkeuken zouden de radiatoren door speciale lage temperatuurunits vervangen kunnen worden. Nu stoken we daar bij met een houtkachel. De huistemperatuur is stabiel 21,3 graden. Een extraatje wat betreft comfort is de koelfunctie in de zomer.”  

Nog nadelen? Je hoort weleens dat warmtepompen geluid maken, hebben jullie daar last van?

“Ik vind dat de pomp weinig lawaai maakt, wij hebben daar geen last van. Wat wel een nadeel kan zijn, is dat de installatie redelijk veel ruimte in beslag neemt. We hebben voor de grote vaten en de pomp een halve kelder moeten inleveren (ca. 4 m2). En de kelder is niet koel meer. Verder is het een goed werkende, probleemloze installatie, en dat is in het buitengebied lang niet altijd vanzelfsprekend!”

quirijn

Tot slot: hoe koken jullie nu?

“Wij zijn onlangs overgegaan op inductie. Komende van elektrisch koken is dat een feest!”