Zonnepanelen op eigen dak is niet voor iedereen haalbaar. Misschien kan of wil je de investering niet doen. Of is je dak er niet geschikt voor. Kan ook dat je het veel te veel gedoe vindt. Of dat je überhaupt geen eigen dak hebt, omdat je in een appartement of huurwoning woont. Goed nieuws: je kunt ook bijdragen aan en profiteren van lokaal opgewekte duurzame energie zonder zonnepanelen op eigen dak. 

Foto: Stroomtuin IJlst, Energiecoöperatie IJlst

Je kunt natuurlijk een duurzame energieleverancier uitkiezen en echt groene stroom afnemen. Daarnaast kun je je ook aansluiten bij een lokaal duurzaam energie-initiatief (energiecoöperatie). Via zo'n initiatief kun je vaak een aandeel kopen in een gezamenlijk zonnedak, zonnepark of windpark. Hiermee help je actief mee jouw omgeving te verduurzamen. Daarnaast levert het je vaak geld op.

Aandeel kopen in zonnepark of zonnedak

De meeste energie-initiatieven wekken zonne-energie op, bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak van een school of een stuk land in de buurt. Sommige zijn bezig met windenergie.

Is een lokaal energie-initiatief bij jou in de buurt bezig met het realiseren van een zonnedak, zonnepark of windmolen(s)? Dan kun je hieraan meedoen en geld inleggen. Dit kan meestal al voor een paar honderd euro. Je krijgt dan een aandeeltje in het project en wordt zo samen met je dorps- of stadsgenoten eigenaar van het zonneproject (of windproject).

Meedoen levert je doorgaans wat op in de portemonnee. Het verschilt per project en coöperatie hoeveel en wat de terugverdientijd is, maar meestal heb je je inleg er binnen 7 à 10 jaar uit. Vraag aan het initiatief bij jou in de buurt of je mee kunt doen in een project. Informeer ook naar de financiële voordelen en risico’s.

Initiatief bij jou in de buurt?

Kijk in het initiatievenoverzicht of er een energie-initiatief bij jou in de buurt is. Kijk eens op hun site of neem contact op om te vragen of ze een project hebben lopen en jij je aan kunt sluiten.