Met een hybride warmtepomp kun je in sommige gevallen veel aardgas besparen. Maar zo'n apparaat is niet voor ieder huis geschikt. Op deze pagina leggen we uit waar je op moet letten voordat je er één aanschaft. 

Wat is een hybride warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp is een apparaat dat water verwarmt, bijvoorbeeld voor je radiatoren en douche. De naam ‘hybride’ wordt gebruikt omdat het een combinatie is van een elektrische warmtepomp en een hr-ketel op gas. Het warmtepompdeel doet het grootste deel van het werk. Als het buiten erg koud is en de warmtepomp redt het niet alleen, dan springt de gasketel bij. Bij goede inzet van een hybride warmtepomp wordt er gemiddeld rond de 80% van het water door de warmtepomp verwarmd, en dat bespaart dus veel gas ten opzichte van een losse HR-Ketel. 

Wanneer heeft het zin om over te stappen? 

Het heeft niet altijd zin om over te stappen. Wellicht omdat je woning (nog) niet goed genoeg is geïsoleerd. Of omdat er collectieve plannen aankomen voor jouw buurt. We schetsen hier wanneer het wél praktisch is om naar een hybride warmtepomp over te stappen. Dit komt redelijk overeen met hoe het Ministerie van EZK de warmtetransitie voor zich ziet met hybride warmtepompen als (mogelijke) tussenstap.

Stappenplan hybride warmtepomp

Kijk even naar dit schema om te zien of een hybride warmtepomp voor jouw huis een goed idee is. Je komt er in 2 tot 4 stappen achter. Onder het schema worden de stappen uitgelegd. Schrik dus niet als je een term vindt die je nog niet kent, maar lees even verder.

Hybride warmtepomp schema

Stap 1. Check de Transitievisie Warmte van je gemeente.

Dit jaar schrijven alle gemeenten een Transitievisie Warmte (TVW). Deze zijn uiterlijk eind 2021 af. Hierin staat voor een deel van de wijken in de gemeente of ze ergens in de komende 10 jaar van het aardgas af gaan. En ook welke techniek het meest betaalbaar lijkt. Gaat jouw wijk binnen 10 jaar van het aardgas af? Nee, door naar stap 3. Ja, kijk even naar stap 2.

Kun je nu nog niets vinden over de Transitievisie Warmte van jouw woonplaats? Stuur je gemeente een mailtje. Misschien kunnen ze je al wat meer vertellen.

Stap 2. Is het aardgasalternatief groengas of waterstof?

Deze stap is alleen van toepassing als bekend is dat jouw wijk binnen ongeveer 10 jaar overstapt op een aardgasalternatief.

Uiteindelijk stoppen wijken op verschillende manieren met aardgas. Meestal is de oplossing zelfs helemaal zonder gas, en een hybride warmtepomp heeft gas nodig als het buiten echt koud is. Het is dus niet handig om een hybride warmtepomp te hebben als er straks helemaal geen gasnet meer ligt.

Een klein deel van de wijken zal echter overstappen op groen gas of waterstof. Is dat voor jouw wijk het geval? Dan kun je verder met stap 3. Zo niet, dan gaat jouw wijk binnenkort naar een ander alternatief voor aardgas. Je kan beter daarop anticiperen en reageren dan nu focussen op een hybride warmtepomp.

Stap 3. Tot welk energielabel is jouw woning geïsoleerd?

Een hybride warmtepomp heeft alleen zin als het warmtepompdeel van je installatie veel werk kan leveren. Is je woning te weinig geïsoleerd, dan zal de ketel te veel bijspringen. Dan heb je een cv-ketel plus warmtepomp voor de mooiigheid. Dat is voor de meeste mensen de investering niet waard.

Aan de andere kant van het spectrum is een hybride warmtepomp ook niet de meest logische keuze. Als je woning al erg goed geïsoleerd is, kan je waarschijnlijk al over naar een volledig elektrische warmtepomp. Het cv-keteldeel hoeft dan namelijk praktisch nooit bij te springen.

Uiteindelijk is het altijd een goed idee om met een adviseur naar je woning te kijken voordat je overstapt op een hybride warmtepomp. Maar het energielabel van je woning geeft een goed eerste beeld.

  • Is je isolatieniveau energielabel G,F of E? Ga verder naar Stap 4.
  • Is het energielabel D of C ? Dan is jouw woning waarschijnlijk geschikt voor een hybride warmtepomp!
  • Is het energielabel B of A? Dan is zelfs een volledig elektrische warmtepomp een optie. Check op de website van Milieu Centraal met een handige tool of jouw woning geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp.

Stap 4. Kun/ga je isoleren tot minimaal niveau D?

Misschien is je woning nog niet goed geïsoleerd, maar ga je dat wel binnenkort doen. Als je voldoende isolatie (tot energielabel D,C) weet te plaatsen is een hybride warmtepomp een goed idee (en tot energielabel B,A een volledig elektrische warmtepomp). Lukt isoleren onvoldoende? Helaas! Er zal een andere warmte-oplossing voor jouw woning moeten komen.

Nog meer lezen over hybride warmtepompen?

HIER vroeg twee experts naar hun ervaringen met hybride warmtepompen. Hoe kunnen we deze techniek het beste gaan gebruiken? Want we weten nog vrij weinig van de daadwerkelijke besparingscijfers uit de praktijk. Dus wanneer is het zinvol om een hybride warmtepomp in te zetten en wanneer niet? En hoe kunnen we de komende jaren verstandig omgaan met alle technische innovaties die op ons af komen?

Lees verder