Met een hybride warmtepomp kun je in sommige gevallen veel aardgas besparen. Maar zo'n apparaat is niet voor ieder huis geschikt. Op deze pagina vind je twee manieren om te kijken of een hybride warmtepomp voor jouw huis een goede oplossing is.

Wat is een hybride warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp is een apparaat dat water verwarmt. Meestal alleen voor je radiatoren of vloerverwarming maar niet voor je douche. De naam ‘hybride’ wordt gebruikt omdat het een combinatie is van een elektrische warmtepomp en een hr-ketel op gas. Het warmtepompdeel doet het grootste deel van het werk. Als het buiten erg koud is en de warmtepomp het niet alleen redt, springt de gasketel bij. Het warmtepompdeel verwarmt gemiddeld ongeveer 60% van het water, en dat bespaart dus veel gas ten opzichte van een losse hr-Ketel. Wel is het zo dat het per woning behoorlijk kan verschillen hoeveel aardgas er bespaard wordt. 

Wanneer heeft het zin om over te stappen? 

Het heeft niet altijd zin om over te stappen op een hybride warmtepomp. Wellicht omdat je woning (nog) niet goed genoeg is geïsoleerd. Of je huis is juist zo goed geïsoleerd dat een volledig elektrische warmtepomp (dus zonder gas) ook een optie wordt. Ook kan het dat er in jouw buurt de komende jaren een warmtenet aangelegd wordt.

Om je bij je keuze te helpen, vind je hieronder twee manieren om te bekijken of een hybride warmtepomp voor jou aantrekkelijk is:

Stroomschema hybride warmtepomp

Bekijk dit stroomschema om te zien of een hybride warmtepomp voor jouw type huis doorgaans een goed idee is. Je komt er in 2 tot 4 stappen achter. Onder het schema kun je de uitleg die bij de stappen hoort openklikken. Schrik dus niet als je een term vindt die je nog niet kent, maar lees even verder.

Hybride warmtepomp schema

Uitleg bij de stappen

Stap 1. Check de Transitievisie Warmte van je gemeente.

Dit jaar schrijven alle gemeenten een Transitievisie Warmte (TVW). Deze zijn uiterlijk eind 2021 af. Hierin staat voor een deel van de wijken in de gemeente of ze ergens in de komende 10 jaar van het aardgas af gaan. En ook welke techniek het meest betaalbaar lijkt. Gaat jouw wijk binnen 10 jaar van het aardgas af? Nee, door naar stap 3. Ja, kijk even naar stap 2.

Kun je nu nog niets vinden over de Transitievisie Warmte van jouw woonplaats? Stuur je gemeente een mailtje. Misschien kunnen ze je al wat meer vertellen.

Stap 2. Is het aardgasalternatief groengas of waterstof?

Deze stap is alleen van toepassing als bekend is dat jouw wijk binnen ongeveer 10 jaar overstapt op een aardgasalternatief.

Uiteindelijk stoppen wijken op verschillende manieren met aardgas. Meestal is de oplossing zelfs helemaal zonder gas, en een hybride warmtepomp heeft gas nodig als het buiten echt koud is. Het is dus niet handig om een hybride warmtepomp te hebben als er straks helemaal geen gasnet meer ligt.

Een klein deel van de wijken zal echter overstappen op groen gas of waterstof. Is dat voor jouw wijk het geval? Dan kun je verder met stap 3. Zo niet, dan gaat jouw wijk binnenkort naar een ander alternatief voor aardgas. Je kan beter daarop anticiperen en reageren dan nu focussen op een hybride warmtepomp.

Stap 3. Tot welk energielabel is jouw woning geïsoleerd?

Een hybride warmtepomp heeft alleen zin als het warmtepompdeel van je installatie veel werk kan leveren. Is je woning te weinig geïsoleerd, dan zal de ketel te veel bijspringen. Dan heb je naast je cv-ketel een relatief duur apparaat hangen dat maar weinig werk doet. Dat is voor de meeste mensen de investering niet waard.

Aan de andere kant van het spectrum is een hybride warmtepomp ook niet de meest logische keuze. Als je woning al erg goed geïsoleerd is, kan je waarschijnlijk al over naar een volledig elektrische warmtepomp. Het cv-keteldeel hoeft dan namelijk heel weinig bij te springen.

Uiteindelijk is het altijd een goed idee om met een adviseur naar je woning te kijken voordat je overstapt op een hybride warmtepomp. Maar het energielabel van je woning geeft een goed eerste beeld.

  • Is je isolatieniveau energielabel G,F of E? Ga verder naar Stap 4.
  • Is het energielabel D of C ? Dan is jouw woning waarschijnlijk geschikt voor een hybride warmtepomp!
  • Is het energielabel B of A? Dan is zelfs een volledig elektrische warmtepomp een optie. Je hebt daarvoor wel een geschikte radiatoren of vloerverwarming nodig. Check op de website van Milieu Centraal met een handige tool of jouw woning geschikt is voor een volledig elektrische warmtepomp.

Stap 4. Kun/ga je isoleren tot minimaal niveau D?

Misschien is je woning nog niet goed geïsoleerd, maar ga je dat wel binnenkort doen. Als je voldoende isolatie (tot energielabel D,C) weet te plaatsen is een hybride warmtepomp een goed idee (en tot energielabel B,A een volledig elektrische warmtepomp). Lukt isoleren onvoldoende? Helaas! Er zal een andere warmte-oplossing voor jouw woning moeten komen.

Bereken de terugverdientijd van een hybride warmtepomp

Wil je weten of een hybride warmtepomp voor jouw huis financieel een goed idee is? Dit bereken je eenvoudig met de tool die HIER maakte. Je hebt hiervoor gegevens nodig die je vindt op je energierekening, en eventueel de tarieven van een nieuw contract als je binnenkort gaat overstappen.

Let hierop bij het invullen

  • De tool is gemaakt in Excel. Je hebt dus software nodig die een .xlsx bestand kan openen om de tool te gebruiken.
  • Soms is het nodig om ook een nieuwe cv-ketel te kopen. De kosten daarvoor zijn niet meegenomen.
  • De tool rekent met gemiddelde prestaties van hybride warmtepompen voor zover die bekend zijn. Het is mogelijk dat het systeem in jouw huis minder efficiënt werkt omdat dit slecht geïsoleerd is. Maar andersom is ook mogelijk.
terugverdientijd hybride warmtepomp
Hierboven zie je een voorbeeld. Download de tool om je eigen gegevens in te vullen.

Download de tool

Nog meer lezen over hybride warmtepompen?

HIER vroeg twee experts naar hun ervaringen met hybride warmtepompen. Hoe kunnen we deze techniek het beste gaan gebruiken? Want we weten nog vrij weinig van de daadwerkelijke besparingscijfers uit de praktijk. Dus wanneer is het zinvol om een hybride warmtepomp in te zetten en wanneer niet? En hoe kunnen we de komende jaren verstandig omgaan met alle technische innovaties die op ons af komen?

Lees verder