5 Tips voor een goed logo

Flatlay Photo by Aleks Dorohovich on Unsplash

Communicatie is essentieel voor het voortbestaan van je initiatief of energiecoöperatie. Je kunt  namelijk nog zo’n goed project hebben, maar als niemand hier vanaf weet dan wordt het lastig om leden aan je te binden. Eén van die dingen waar je als initiatief over moet nadenken is: wat wordt ons logo?

Het is verleidelijk om te denken dat je doelgroep - net als jij - een groen hart heeft en net zoveel waarde hecht aan een gezonde lokale economie of lokaal duurzaam opgewekte energie. Een deel van de mensen die je probeert te bereiken zal dezelfde idealen delen. Contact met hen is gemakkelijk gemaakt, je hebt immers een gemene deler. Maar de kans is groot dat het gros van de bewoners in jouw wijk of gemeente (die jij ook probeert te bereiken) andere waarden hoog in het vaandel staan.

Juist voor het bereiken van die doelgroep is het noodzakelijk dat je als energiecoöperatie gaat nadenken over wat én hoe je wilt communiceren. Welk verhaal vertel je? Maar ook: welk beeld hoort daar bij? Wat is herkenbaar? Wat straalt behalve duurzaamheid ook professionaliteit en vertrouwen uit? 

Ga je aan je aan de slag? Neem dan deze tips mee:

1: Waarden als uitgangspunt

Over het logo moet nagedacht zijn. De waarden van je initiatief kun je hierin meenemen maar zorg dat je je onderscheid. Blijstroom vertelt in dit artikel hoe zij naar unieke kernwaarden op zoek gingen. Want groene stroom, duurzaamheid zijn goede waarden, maar voor een energie-initiatief niet echt origineel. Na dieper graven kwamen ze bij Blijstroom er achter dat ze o.a. voor Rotterdam en brutaal stonden. Meer hulp hierbij nodig? Lees dit artikel.

2: Ga voor eenvoud en herkenbaarheid

Een logo hoeft het bedrijf niet letterlijk uit te beelden. Houd het simpel. Simplicity is the key. Goede logo’s hebben iets unieks zonder het te overdrijven. Dit principe wordt ook wel het K.I.S.S.-Principe genoemd (Keep It Simple, Stupid). Juist de simpelheid zorgt ervoor dat een logo te allen tijde herkenbaar is, of je er nou langs loopt of met 70 km/u voorbij zoeft.

3: Flexibiliteit

Met een simpel logo heb je nog een ander voordeel, namelijk dat het flexibel is. Bijvoorbeeld als het logo op verschillende kleuren achtergrond moet worden geprint. Denk ook na over de ‘compactheid’ van het logo. Een langwerpig logo past bijvoorbeeld minder goed in een vierkant omdat de tekst dan erg klein wordt.

4: Het juiste bestandformaat

Print, web, groot, klein: Een goed logo moet bruikbaar zijn op verschillende media en in verschillende vormen en maten. Om dit te garanderen moet een logo opgebouwd zijn als vector, om ervoor te zorgen dat het logo tot iedere grootte geschaald kan worden zonder kwaliteit te verliezen. Vanuit de vectorbestand kun je het logo omzetten naar:

  • Omgekeerde kleurcodes;
  • Andere bestandsformaten; de belangrijkste:
    • Drukwerk: .AI (Adobe Illustrator); .EPS (Encapsulated PostScript); soms .PSD (Photoshop Document)
    • Website: PNG. Zorg daarbij voor een transparante ondergrond.
    • Vermijd: GIF (Graphics Interchange Format): zeer beperkt formaat en niet overal zichtbaar; gebruik JPG alleen voor foto’s, niet voor logo’s.

5: Ga voor kwaliteit

Een goed logo gaat lang mee en is de investering waard. Heb je geen budget om het ontwerpen uit te besteden? Ben dan creatief op een andere manier: Is er een grafisch ontwerper in je netwerk? Of houd een wedstrijd: wie ontwerpt voor jullie het beste logo? Zet er een (klein) geldbedrag of iets anders leuks tegenover en wie weet wat er binnenstroomt.


Lees ook: 

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten