8 laagdrempelige energiebesparingsacties die je als energie-initiatief kunt ondernemen

mensen jongeren

Wil je als energie-initiatief kijken wat je zou kunnen ondernemen op het gebied van energiebesparen? In dit artikel worden acht laagdrempelige energiebesparingsacties toegelicht. 

  1. Organiseer een energyparty
  2. Ga voor gezamenlijke inkoopacties
  3. Zet energie-ambassadeurs in
  4. Informeer over energiebesparen door middel van een nieuwsbrief of informatieavond
  5. Ga met een warmtescan de wijk in
  6. Word een Buurkrachtbuurt
  7. Werk samen met andere partijen

1: Organiseer een energyparty

Organiseer een energyparty waarbij buren energierekeningen vergelijken. Tijdens een EnergyParty kun je als energie-initiatief buurtbewoners begeleiden en adviseren over de mogelijkheden om energieverbruik te verlagen door slim te besparen, samen duurzame energie in te kopen of op te wekken. 070Energiek is een coöperatie die regelmatig energieparties organiseert. Bekijk hieronder hun filmpje over de energyparty. Een extra lading geven aan de party? Maak gebruik van het energiespel van Buurkracht. Met dit spel kom je er achter wat jullie belangrijk vinden en krijg je inzicht in elkaars ideeën.

2: Ga voor gezamenlijke inkoopacties

Als collectief heb je een goede onderhandelingspositie voor gezamenlijke inkoopacties. Een voorbeeld hiervan is Het Warmte Effect Isolatie, een project van ZMF en Zeeuwind. Ook kan je als initiatief gebruik maken van bestaande collectieve inkoopacties.

Waar kun je aan denken?

3: Zet energie-ambassadeurs in

Maak gebruik van het enthousiasme van bewoners en vrijwilligers die al een flinke slag geslagen hebben en hun huis al grotendeels energiezuinig gemaakt hebben. Deze ervaringsdeskundigen kan je inzetten als ambassadeur voor je coöperatie doordat ze gratis en onafhankelijk advies aan buren kunnen geven. Andere soorten ambassadeurschappen zijn ook mogelijk: professionals op het gebied van duurzaamheid, de ambassadeurs met een groot netwerk (bijvoorbeeld een schoolhoofd) of idealisten die het verhaal rondvertellen. Lees meer over het ambassadeurschap bij Energie-U of bekijk hieronder het filmpje.

4: Informeer over energiebesparen door middel van een nieuwsbrief of informatieavond

De meest laagdrempelige actie die je kunt ondernemen is mensen informeren over de verschillende manieren waarop zij energie kunnen besparen. Een nieuwsbrief is hiervoor een geschikt communicatiemiddel. Informatie hoeft niet altijd uit eerste hand te komen, je kan gebruik maken van bestaande informatieve websites om naar door te linken.

Voorbeelden van informatiebronnen over energiebesparen en mogelijke content:

5: Ga met een warmtescan de wijk in

Warmtebeelden of warmtescans worden steeds vaker als hulpmiddel gebruikt om te zien waar warmte weglekt uit onze huizen. Op een warmtescan kan je zien of op plaatsen isolatie ontbreekt, of er naden en kieren zijn en of er koudebruggen zijn. Schaf als energie-initiatief een warmtescanner aan en zorg dat er voldoende kennis in huis is om de  warmtescan te kunnen uitvoeren én te interpreteren. Best Duurzaam, Energie-U en BRES Breda zijn voorbeelden van initiatieven die deze dienst al aanbieden.

Foto BRESbreda warmtescan

 

6: Word een Buurkrachtbuurt

Energie besparen is vaak makkelijker, voordeliger en gezelliger als je het samen aanpakt. Zeker als Buurkracht je een handje helpt. Wordt jouw buurt een Buurkrachtbuurt, dan krijg je alles wat je nodig hebt om energiewinst te halen. Denk aan inzicht in je energieverbruik en een eigen buurtbegeleider. Ook profiteer je van handige tips, leuke tools en alle aanwezige kennis en ervaring.

 

7: Werk samen met andere partijen

Huiseigenaren informeren over besparingsmogelijkheden én overtuigen van de voordelen om maatregelen daadwerkelijk uit te voeren is echter een arbeidsintensief proces. Waar een energiecoöperatie wel wat hulp bij kan gebruiken. Samenwerken loont. Lees meer over met welke partijen je als energiecoöperatie samen zou kunnen werken.

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten