85% van afgekeurde daken is toch geschikt voor zonnepanelen

zonnepanelen met zicht op centrum vanaf spoorwegkathedraal

 

Ondanks een positieve beschikking op de subsidie-aanvraag, vinden veel SDE+ zonprojecten geen doorgang, zo bleek in 2021 uit onderzoek van RVO. Een te zwak dak bleek de grootste reden, gevolgd door krapte op het elektriciteitsnet. Maar is een te lichte constructie echt een onoverkomelijk probleem? TKI Urban Energie en RVO zochten het uit. De uitkomst is opmerkelijk: in maar 15% van de gevallen blijkt een dakconstructie een echte spelbreker.

In opdracht van TKI Urban Energy en RVO inventariseerden Systemic en Evers Partners in hoeveel procent van de gevallen een niet geschikte dakconstructie niet makkelijk op te lossen zou zijn. De onderzoekers gingen niet over één nacht ijs: 164 constructierapporten werden geanalyseerd en er vonden twintig diepte-interviews plaats.

De uitkomst: waar in 40% van de gevallen geen technische ingreep nodig is, kan die in nog eens 45% van de gevallen beperkt blijven, ook in termen van geld. Slechts 15% van de daken is alleen met ingrijpende maatregelen geschikt te maken.

Slechts op papier een probleem

In een deel van de gevallen bestaat de beperking eigenlijk alleen op papier. Oudere gebouwen hoeven alleen te voldoen aan de regels van destijds, niet aan die van de huidige nieuwbouw. Daardoor leek de beperking juridisch te bestaan, maar is er helemaal geen aanpassing nodig. Het loont de moeite dus om kritisch te kijken naar wat er precies aan de hand is, voor je een dak als ongeschikt bestempelt.

Verder blijken de maatregelen die nodig zijn om een dak geschikt te maken vaak maar klein, of ligt de oplossing bij innovatieve technieken. Zo volstaat het soms om alleen de waterafvoer te verbeteren, of een extra spant of ligger op het dak te leggen. Soms voldoet het dak wel bij lichtgewicht zonnepanelen. Gemiddeld blijken de kosten voor de beperkte ingreep niet meer dan 15% van de benodigde investering. Daarmee zouden veel meer grote daken in beeld komen voor de SCE-regeling en SDE++.

Relevantie voor energiecoöperaties

Wat kunnen energiecoöperaties met deze informatie? Een initiatief met plannen voor een zonnedak zou opnieuw kunnen aankloppen bij de dakeigenaren en -gebruikers van panden die in eerste instantie terughoudend waren. Bovendien wordt het vanuit de (lokale) overheden steeds meer gestimuleerd om juist daken te benutten voor zonnepanelen in plaats van weilanden.

Vanwege die 15% extra kosten voor het geschikt maken van een dak wordt de businesscase wel krapper. Dakeigenaren moeten dus geen hoge verwachtingen hebben over een vergoeding voor het beschikbaar stellen van hun dak. De investering in de constructie moet namelijk wel worden bekostigd door de coöperatie.

Meer informatie

Zie voor meer informatie het TKI nieuwsbericht of download het onderzoeksrapport.

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten