Een huis op een comfortabele temperatuur houden is de belangrijkste energieslurper in huis, want veel warmte wordt verspild. 60% van het warmteverlies gaat door het dak, de vloer of muur. Ventilatie, ramen en zogenaamde koudebruggen zijn verantwoordelijk voor de rest. Door een woning goed te isoleren kun je flink energie en kosten besparen. Ook is isoleren nodig om woningen klaar te maken voor toekomstige duurzame aardgas-alternatieven. We beschrijven in dit artikel twee innovatieve manieren van isoleren: aerogel en nanocoating.

De traditionele methode van isoleren is door isolatiemateriaal toe te voegen aan de bestaande constructie van de woning, bijvoorbeeld met spouwmuurisolatie. Een andere  manier is het ‘inpakken’ van de gevel, zoals bij Nul Op de Meter-woningen gebeurt. Het isolatiemateriaal wordt daarbij aan de buitenkant tegen de muren 'geplakt', en je bouwt er vervolgens een nieuwe buitenmuur omheen. Je huis wordt dan iets dikker. Deze manier van isoleren is effectiever, maar wel erg kostbaar en vraagt om een fikse verbouwing.

Gel in de spouwmuur

Er is nu een tussenoplossing op de markt: aerogel. Dit is een vloeibaar schuim dat in de spouw wordt gespoten. Het bevat veel lucht, waardoor de isolatie optimaal is. Het product sluit alles af, ook kieren en naden. Deze techniek is duurder dan de 'parels' bij gewone spouwmuurisolatie , maar de isolatiewaarde gaat een heel stuk omhoog. Bovendien krijgt vocht geen kans meer en blijft de isolatiewaarde met de tijd op peil.

Het concept van isolatiegel is met name geschikt voor woningen met een gemetselde baksteen gevel, bestaande uit een binnen- en buitenspouwblad met een vrije spouw. Een machine zorgt ervoor dat de hele spouw goed vol komt, ook als die bij de bouw niet netjes is afgesmeerd. Er is daarbij nauwelijks overlast voor de bewoner.

Nanotechnologie in de pleisterlaag

Een andere nieuwe manier van isoleren is nanocoating. Dit is een coating in de vorm van voorstrijk, pleisterlaag of muurverf, waarin aerogel verwerkt is. Hiermee kun je de binnengevel behandelen, in plaats van of aanvullend op het vullen van de spouwmuur. De nanocoating reflecteert veel warmte.

Naast muren zijn ook vloeren en daken goed te isoleren met nanocoatings. Zeker als een woning aan een schilderbeurt toe is, biedt deze innovatie veel voordelen.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze en andere innovaties voor verduurzaming kun je rondkijken op uptempo.nu. Hier vind je de producten en bedrijven die vernieuwen in energiebesparing en duurzame energie.

Tags