Blog 1 Parq Green Reeuwijkse plassen: Het eerste recreatiepark met onafhankelijk stroomnetwerk

Parq Green Reeuwijkse plassen

Vier initiatieven die van start zijn gegaan met de Experimentenregeling Elektriciteitswet delen hun ervaringen. Waar lopen ze tegenaan en welke oplossingen vinden ze hiervoor? Ook lees je tips voor als je zelf aan de slag wilt gaan. Deze keer blogt Heine van Nieuwenhuijze van D&M Properties. Heine is projectontwikkelaar van Parq Green aan de Reeuwijkse plassen.

Het eerste recreatiepark met onafhankelijk stroomnetwerk

Parq Green is inmiddels open. Sinds 23 december zijn de eerste recreatiewoningen van het duurzame vakantiepark in de verhuur bij Landal GreenParks. In juni dit jaar was de oplevering van de laatste woningen van fase I. Er zijn 145 recreatiewoningen af. Dat is zo’n twee jaar na de bouw en inrichting van het park, maar tien jaar nadat de eerste plannen er waren.

Het duurde zo lang voordat de bouw kon beginnen omdat zich op deze plek een camping bevond. Die functie stond ook in het bestemmingsplan. Het was heel intensief om een hevige strijd, met de bewoners van de camping, met de provincie en met de gemeente, om iedereen mee te krijgen met dit plan. Een cruciaal moment was dat we de Raad en het College uitnodigden voor een wandeling, zodat we ter plekke onze plannen konden uitleggen en laten zien wat die zouden betekenen. Zo konden we het tastbaar maken. Dat was een omslagpunt: daarna werd het makkelijker om de plannen te verwezenlijken.

De eerste aanvragers van Experimentenregeling

De Experimentenregeling was nodig omdat we een onafhankelijk stroomnetwerk wilden hebben. Voor een recreatiepark in Nederland is dat uniek omdat zo’n onafhankelijk stroomnetwerk eigenlijk niet is toegestaan op basis van de Elektriciteitswet. Wij wilden een hoofdaansluiting op het park en verder een eigen netwerk. Om dat te realiseren dienden we een aanvraag in om af te wijken van de Electriciteitswet, daarmee waren we een van de eersten.

Het is gelukt om het park volledig gasloos te krijgen. In totaal ligt er nu 650 m2 aan zonnepanelen op de daken van de centrale voorzieningen, zoals het zwembad, het restaurant, de receptie en de winkel. Voor verwarming gebruiken we luchtwarmtepompinstallaties, die werken op elektriciteit. Het zwembad en centrale voorzieningen verwarmen we met pelletkachels.

Met dank aan Westland Infra

Alles functioneert naar behoren. Het onafhankelijk stroomnetwerk bevalt dus goed, maar dat is wel heel nadrukkelijk te danken aan twee keuzes die we in de beginfase hebben gemaakt. Allereerst hebben we de specificaties toegepast die een gerenommeerd energiebedrijf zou gebruiken in een reguliere woonwijk. Ten tweede hebben we assistentie gevraagd bij het maken van tariefberekeningen en exploitatie. In beide gevallen was Westland Infra bereid om ons te begeleiden. Daar hebben we heel veel plezier van gehad. Zij hebben ook geholpen met de tariefberekening. Toestemming hiervoor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verliep vervolgens heel soepel.

Fase II

In principe kan de bouw van het tweede deel van het park beginnen. Er is in Fase II nog ruimte voor 135 extra woningen. Het park is zo aangelegd dat werkzaamheden voor de bouw van deze woningen geen overlast oplevert voor de bestaande recreatiewoningen. Op dit moment voeren we overleg met de aannemers van het park voor een vervolg. Het park is vanaf de eerste dag vrijwel volledig bezet. Daarom willen we de ontwikkeling zo snel mogelijk voortzetten, maar de bouwprijzen stijgen snel en kopers hebben veel keuze. De locatie is uniek, maar we willen ook een heel duurzame woning voor een redelijke prijs blijven aanbieden.

 

Meer weten over deze regeling?

Mail ons,  bel ons: 030 - 711 6400 of lees meer over de experimentenregeling op de website van RVO.

Dit blog is een samenwerking met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten