Branding: Hoe maak je van je coöperatie een sterk merk?

Branding: Hoe maak je van je coöperatie een sterk merk?

Als het gaat over het lokaal opwekken van energie, kun je jezelf - in meer of mindere mate - een expert beschouwen. Hoe je de opgewekte energie verkocht krijgt aan andere buurtbewoners, is een heel ander verhaal. In de praktijk blijkt dat hoe meer de eigen kennis groeit over het opwekken van energie, hoe ingewikkelder het verhaal wordt en hoe lastiger het is om dit over te brengen aan anderen. Dit resulteert een onsamenhangende en vaak complexe communicatie. Dit geldt ook voor Coöperatie Blijstroom. Zij merkten dat bijvoorbeeld hun website niet zo duidelijk was voor anderen als zij zelf dachten. Blijstroom concludeert dan ook dat communicatie niet hun expertise is en dat ze daarbij professionele hulp kunnen gebruiken. Samen met creatief communicatiebureau Blancoo werken zij momenteel aan de branding van Blijstroom.

Het belang van een goede basis

De wens van Blijstroom was een goede communicatiecampagne te ontwikkelen voor het stimuleren van de verkoop van hun energie en het werven van leden. Al snel blijkt dat een campagne slechts een middel is en dat het belangrijk is om eerst stil te staan bij de basis, zoals: vanuit welke drijfveren werk je?

Kernwaarden versus merkwaarden

Ga na wat je als organisatie belangrijk vindt. In de praktijk blijkt het lastig te zijn om kernwaarden te vinden waar iedereen in de coöperatie achter staat. In een door Blancoo begeleid traject stelde Blijstroom hun kernwaarden samen. In de praktijk zijn veel interne kernwaarden niet perse onderscheidend. Je kunt hierbij denken aan kernwaarden zoals ‘Samen’ en ‘zelfredzaamheid’. Dit hoeft ook geen belemmering te vormen omdat je bij branding niet gebruik maakt van je kernwaarden voor je positionering op de markt, maar externe merkwaarden. Merkwaarden kunnen daarom verschillen van kernwaarden. Zo zijn de merkwaarden van Blijstroom o.a. ‘Rotterdams’, ‘blij’ en ‘samen zelf doen’. Zijn de kern- en merkwaarden duidelijk dan is je verhaal eenduidig en kun je makkelijker een groter publiek aanspreken.

Vertel je verhaal

Met een eenduidig verhaal kan je je verder nadenken over hoe je als merk gaat communiceren. Een tip van Blancoo is dan ook om te kijken naar andere merken. Welke merken bewonder je en waarom? Je kan dan keuzes gaan maken over je eigen communicatie: welke taal hoort bij je merk? Welke beeldtaal hoort daar bij? Welke kleur kies je? Dit lijken details maar juist deze kenmerken gaan ervoor zorgen dat jouw organisatie herkenbaar is voor de consument.

Pas als je basis goed is, kun je gaan nadenken over een campagnestrategie. Hierbij zijn veel verschillende mogelijkheden. Zo kiest Blijstroom nu voor een campagnestrategie waarbij zij zoveel mogelijk weerstand wegnemen bij de consument. Dit doen zij onder andere door het zo makkelijk mogelijk te maken om over te stappen op de energie van Blijstroom. 


Tips

  • Ga na wat de kernwaarden en merkwaarden zijn van jouw organisatie. Lukt het om met alle betrokkenen eenheid te creëren? Kom je tot een eenduidig verhaal waarmee je je kan positioneren binnen een concurrerende markt?
  • Bedenk je of de juiste expertise in huis hebt om een goede branding neer te zetten. Is dit niet het geval, schakel dan professionele hulp in. Een bedrijf als Blancoo begeleid het proces dit met behulp van een helder stappenplan, met duidelijke kies- en beslismomenten.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Julia Hevemeyer (Coöperatie Blijstroom) en Lisa van Noorden (Blancoo).

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten