Duurzame energie opwekken op monumenten

monumenten

Er zijn steeds meer mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie bij monumenten en historische gebouwen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een handige overzichtspagina gemaakt voor de verschillende manieren waarop er gebruik gemaakt kan worden van duurzame elektriciteit. We geven hieronder een korte samenvatting.

Zonnepanelen

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om zonnepanelen op eigen dak te plaatsen wanneer dit niet vanaf de straat zichtbaar is. Ook kunnen er zonnepanelen ergens anders op het eigen erf of op bijgebouwen geplaatst worden. Daarnaast is het soms mogelijk om zonnepanelen te plaatsen wanneer het ontwerp en kleur goed is aangepast aan het gebouw. Bekijk voor alle mogelijkheden voor zonnepanelen deze handige infographic.

Lukt het echt niet om zonnepanelen op het eigen dak of eigen erf te plaatsen, dan kan je via een energiecooperatie in de buurt gebruik maken van een ander dak in de buurt voor de duurzame energie. Dit gaat vaak via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Kleine windmolens

In sommige gevallen is het mogelijk om een mini-windturbine in het erfgoed te plaatsen. Het is dan wel belangrijk dat er goed gekeken is naar de landelijke inpassing en de lokale regelgeving. Het aanschaffen van een kleine windmolen is echter duur en het plaatsen is niet eenvoudig. Lees hier meer over kleine windmolens.

Energiecontract

Verreweg de meest eenvoudige manier om duurzame energie te gebruiken, is om de energie duurzaam in te kopen. Bekijk de Groene stroom checker van HIER om te zien welke stroomproducten en energieleveranciers echt groen zijn.

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten