Wil je als gemeente, buurtinitiatief of energiecoöperatie aan de slag met het thema aardgasvrij? En zoek je manieren om buurtbewoners te betrekken en te informeren? Het door HIER ontwikkelde bewonersspel 'HIER begint het' helpt je verder. 

Met buurtbewoners in gesprek

Met het bewonersspel van HIER kom je met buurtgenoten in gesprek over wonen zonder aardgas. Bewoners worden met het spel geïnformeerd over het onderwerp en komen er spelenderwijs achter wat ze kunnen doen om zich goed voor te bereiden. Daarnaast biedt het hen mogelijkheid om zorgen en wensen kenbaar te maken aan de gemeente. 

Sanne Dietz, van HIER vertelt: “Een goede communicatie richting bewoners is onmisbaar, want alleen met hun medewerking wordt de warmtetransitie een succes. Het gaat immers om hun huis. Niet voor niets zijn draagvlak en participatie belangrijke thema’s in het Klimaatakkoord. HIER begint het helpt gemeenten om bewoners een buurtinitiatief te laten vormen in de voorbereiding op aardgasvrij wonen.”

Eerste resultaten

Het spel wordt momenteel (d.d. zomer 2019) in de eerste drie gemeenten gespeeld: Eersel, Nieuwkoop en Weert. En de eerste resultaten zijn positief! Ruim 5.500 huishoudens zijn met het spel in aanraking gekomen en in alle drie de gemeenten zijn naar aanleiding van het spel buurtinitiatieven actief met het thema wonen zonder aardgas.

Als energie-initiatief het spel spelen in jouw gemeente?

Wil je graag dat het spel ook in jouw gemeente gespeeld wordt? Als energie-initiatief kun je het spel samen met de gemeente uitzetten in een buurt. Heb je vragen of wil je meer weten over hoe het spel in zijn werk gaat?

Heeft jouw gemeente het HIER klimaatabonnement, dan ontvang je fikse korting op het bewonersspel.

Over HIER

HIER is een stichting die mensen in beweging brengt om iets te doen aan het klimaatprobleem. Precies dáár waar je altijd bent: hier. Of je nu in huis aan de slag wil, met de buurt zelf energie gaat opwekken of de CO₂-uitstoot op het werk wil verminderen. HIER is initiatiefnemer van onder andere HIER verwarmtHIER opgewekt, de CO₂-Prestatieladder en de Climate Comedy Night. Kijk voor meer informatie op hier.nu