Handreiking Financiële Participatie: wat kunnen gemeente en provincie doen om financiële participatie van de lokale omgeving te stimuleren?

financiële participatie lokaal eigendom wind en zon

Hoe zorg je dat inwoners en belanghebbenden financieel kunnen deelnemen aan een zon- of windproject in hun omgeving? De provincie Zuid-Holland en Energie Samen brachten in kaart wat overheden kunnen doen om financiële participatie en lokaal eigendom te stimuleren. De resultaten staan in de ‘Handreiking Financiële Participatie’.

In het Klimaatakkoord staat het streven dat nieuwe duurzame energieprojecten op land voor 50% in eigendom komen van de lokale omgeving. Overheden hebben geen juridische middelen om die afspraak af te dwingen. Toch hebben ze wel degelijk mogelijkheden om lokaal eigendom en financiële participatie mogelijk te maken, blijkt uit de handreiking. Er zijn verschillende vormen van financiële participatie: van mede-eigendom, bijvoorbeeld via een energiecoöperatie, tot aandelen in een energieproject of een omgevingsfonds en een omwonendenregeling (zie bijvoorbeeld de Participatiewaaier).

Financiële participatie lokaal eigendom afspraken wind en zon

De handreiking beschrijft de totstandkoming van een duurzaam energieproject, van plan tot realisatie. Bij iedere stap hebben overheden andere instrumenten om financiële participatie te stimuleren, van omgevingsbeleid tot vergunningverlening.

Bron: Energie Samen

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten