Hoe bereik je mensen? Ludieke voorbeelden uit de praktijk

koffie Photo by Tyler Nix on Unsplash

Als energie-initiatief wil je mensen bereiken om met je mee te doen, te denken en helpen. Maar hoe bereik je mensen? Hoe krijg je ze enthousiast voor jouw initiatief? We hebben een aantal inspirerende voorbeelden op een rij gezet.

Ambassadeur-Deur

Grunneger Power zet letterlijk de deur voor bewoners open en nodigt ze uit voor een kop koffie. Door met hun Ambassadeur-Deur door de hele stad te reizen. De energietransitie staat voor de deur en ambassadeurs van Grunneger Power zetten in de verschillende Groningse wijken de Ambassadeur-Deur letterlijk open voor bewoners. Zij helpen alle vragen te beantwoorden over het opwekken, besparen en gebruiken van lokale, groene energie. Een stok achter de deur dus, om écht aan de slag te gaan! Vrijblijvend, gratis en laagdrempelig.

Paultje

Paultje is het subtiele uithangbord van Zuiderlicht. Het is een klein blauw beeldje van een stokstaartje. Hij markeert plekken in de stad waar Zuiderlicht samen energie opwekt. Hoe meer projecten Zuiderlicht samen realiseert, hoe meer Paultjes er opduiken. Zo vertelt Paultje het verhaal van Zuiderlicht.

Lees ook: 9 vragen aan Frank Boon over het succes van Zuiderlicht

Koffiekar

Met eigen barista’s en een koffiekar serveert Zuiderlicht koffie met een goed verhaal op evenementen en festivals. Onder het genot van een goede kop koffie en met vrolijke lieden gaan ze in gesprek over duurzaamheid en de inspanningen van Zuiderlicht.

Energie-excursie

Best Duurzaam organiseert – naast regelmatig terugkerende Energie Café's – een speciale Energie-excursie naar Rendac, een lokaal bedrijf dat dierlijk restmateriaal verwerkt tot eindproducten met meerwaarde, zoals biodiesel. De excursie laat de inspanningen zien van het bedrijf op het gebied van de emissies in water, lucht en energie. Een afsluitende discussie haalt ideeën op om te kijken of deze inspanningen ook voor de gemeente Best ingezet kunnen worden.

EnergieMatch

‘Een goede match is zogemaakt’: Met de EnergieMatch brengt Energie-U initiatieven voor de Utrechtse energietransitie onder de aandacht. Om mensen en initiatieven aan elkaar te  verbinden, ervaringen te delen en steun voor elkaars projecten te vinden. Op het podium maar liefst 22 pitches. Iedere pitch mag maximaal twee minuten duren, inclusief korte uitleg over het project en de hulpvraag. Want dat is waar het bij de EnergieMatch uiteindelijk om gaat: aanhaken op elkaars initiatieven om de energietransitie in Utrecht te versnellen. De hulpvraag kan variëren van simpelweg met de initiatiefnemers meedenken en toegang tot elkaars netwerken tot inhoudelijke kennis zoals technische knowhow, hulp bij de communicatie of community building.

Energiesafari

In Den Haag kun je op safari gaan, om precies te zijn een energiesafari. Op deze dag kun je allerlei plekken in de stad bezoeken waar op een duurzame manier energie wordt opgewekt door buurtbewoners en bedrijven. De Aardwarmtecentrale, een energieneutraal woningbouwproject, de Tempel - een verduurzaamd rijksmonument – en Elektriciteitscentrale de Uniper en het stadhuis zijn opengesteld voor publiek om te laten zien hoe zij bezig zijn met duurzaamheid.

En buurtinitiatief de Groene Regentes laat in de Haagse Regentessebuurt, Valkenboskwartier en Segbroek zien hoe bewoners de handen uit de mouwen steken om hun wijk duurzamer te maken. Van zonnepanelen op grote daken in de buurt tot een gezamenlijke moestuin. Van collectieve inkoopacties tot elektrische buurt-deelauto’s.

DeBatMobiel

In Den Haag is de DeBatMobiel geïntroduceerd,  een plek in de straat om met de buren samen te verpozen. Een plek waar buren het gesprek aangaan over de inrichting van de straat. Is het mogelijk om plekken in de straat te creëren waar men elkaar kan ontmoeten? Kan de straat groener? Hoe gaan we dan om met de auto’s? In de DeBatMobiel kunnen buurtbewoners kunnen buurtbewoners groente plukken, gezamenlijk eten of spelen.

Door middel van DeBatMobiel komt het debat over de openbare ruimte op gang. In de huidige stad is een groot tekort aan ruimte om te verpozen in het groen. De initiatiefnemers van het project willen woonstraten veranderen van 100% parkeerstraat naar een straat waar het fijn verblijven is, waar meer sociale interactie is door sport, spel of gewoon een groene mini oase. 

Campagne: De positieve energie van deA

Energiecoöperatie deA in Apeldoorn vertelt haar eigen verhaal over de positieve energie:"Als wij niet veranderen, verandert het klimaat. Dus is het de hoogste tijd voor positieve energie. Van oneindige bronnen zoals de wind en de zon."

 

deA

 

Voor deze campagne werkte deA samen met een communicatiebureau. Meer weten over de making of deze campagne? Lees verder. Zelf aan de slag met storytelling? Leg - net als deA - de basis met deze verhalen die HIER opgewekt beschikbaar stelt voor coöperaties om uit te leggen wie ze zijn en wat ze doen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten