Je wilt als coöperatie meerdere projecten uitvoeren met de postcoderoosregeling. Wat is dan een handige constructie om dit te regelen? Een satelliet-coöperatie of een nieuwe project binnen je huidige coöperatie. Wat zijn voor- en nadelen?

Satellietcoöperatie, doel- of projectcoöperatie 

Een satellietcoöperatie – ook wel een doel- of projectcoöperatie genoemd – is verbonden aan een reeds bestaande coöperatie. Je richt een nieuwe coöperatie op (de satelliet coöperatie) met een nieuw kvk nummer, voor een specifiek project. Dit kun je bijvoorbeeld doen voor een geheel nieuw project, dat bijvoorbeeld veel groter is en andere risico’s draagt dan een eerder project.

Voordelen van een satellietcoöperatie zijn duidelijk gescheiden financiën en financiële risico’s en voor de leden in de projectcoöperatie is zeggenschap op projectniveau geregeld. Dit is een keuze.

Zeggenschap op projectniveau

Een coöperatie kan er ook voor kiezen gezamenlijk met de gehele coöperatie te beslissen over de gehele projectenportefeuille. Zeggenschap op projectniveau is overigens ook te organiseren binnen de bestaande coöperatie, bijvoorbeeld met A-, en B-leden. Het kan wel zo zijn dat hiervoor de statuten moeten worden aangepast. Het oprichten van een aparte satellietcoöperatie kan dan pragmatisch en de snellere optie zijn.

Heb je een verzameling van twee of meer kleine vergelijkbare projecten, dan is er iets voor te zeggen om dit allemaal onder te brengen onder één coöperatie waarbij de financiële administratie voor de verschillende projecten wel gescheiden is.