Nederlanders starten het stookseizoen bij 13,9 ⁰C

warme trui

Wanneer de temperatuur buiten zakt tot 13,9 graden Celsius, gaat in Nederland binnen de verwarming aan. We zetten de thermostaat dan gemiddeld op 19,9 graden. Vrouwen zetten de verwarming eerder aan en hoger dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek naar het stookgedrag van Nederlanders onder 3.658 respondenten in opdracht van klimaatstichting HIER.

Veruit het grootste deel van de Nederlanders, 88 procent, verwarmt zijn woning met radiatoren. Op de tweede plaats, met 19 procent, staat vloerverwarming. Verder komen in mindere mate ook houtkachels (8%), convectoren (5%), gaskachels (5%), pelletkachels (1%), wandverwarming (1%) of een combinatie van bovenstaande voor.

Eva van der Weiden van HIER: “Gezien we in Nederland gaan stoppen met het gebruik van aardgas voor de verwarming van onze woningen, zal er veel gaan veranderen in bovenstaande verdeling. Verwarmen via radiatoren gaat waarschijnlijk grotendeels plaatsmaken voor vloer- en wandverwarming, omdat de duurzame alternatieven voor verwarmen op aardgas vaak op lagere temperaturen werken.”

Vrouwen zetten de verwarming eerder aan dan mannen

In Nederland gaat de verwarming gemiddeld aan wanneer de temperatuur buiten zakt tot 13,9 graden Celsius. Vrouwen doen dat eerder dan mannen, namelijk bij een buitentemperatuur van 14,4 graden terwijl mannen dat pas doen bij 13,4 graden. Maar liefst de helft van de ondervraagden geeft echter aan niet te weten bij welke buitentemperatuur zij binnen de verwarming aanzetten.

Nederland stookt gemiddeld op 19,9 graden

Gemiddeld zetten Nederlanders de thermostaat op 19,9 graden, als zij de verwarming aanzetten. Vrouwen zetten deze dan ook weer iets hoger, op 20 graden, dan mannen (19,7 graden). Als de verwarming uit gaat, staat de thermostaat in Nederland gemiddeld op 15,4 graden.

In het Noorden gaat de verwarming als eerste aan, in Zeeland als laatste

In Drenthe en Friesland gaat de verwarming als eerste aan (bij 15,5 graden) en in Zeeland juist als laatst (bij 11,6 graden). De Zeeuwen zijn energiezuinig, de verwarming gaat daar niet alleen laat aan, maar staat gemiddeld ook vrij laag, op 19,4 graden. In Flevoland staat de thermostaat het laagst, namelijk op 18,3 graden.  

Download

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten