Sleutelrol energiecoöperaties bij vervangen asbestdaken door zonnepanelen

asbest zonnepanelen

Uit onderzoek blijkt dat energiecoöperaties een sleutelrol kunnen spelen bij het vervangen van asbestdaken door daken met zonnepanelen. Door het saneren van grote asbestdaken te combineren met het plaatsen van zonnepanelen kunnen de kosten van de sanering worden terugverdiend. Dat is de conclusie van het rapport ‘Asbest eraf, zon erop’, opgesteld door de energiecoöperaties uit Bunnik, Houten en Wijk bij Duurstede.

Zij deden in opdracht van de provincie Utrecht onderzoek naar de mogelijke rol van energiecoöperaties bij het saneren van grote asbestdaken (red. groter dan 750 vierkante meter) door zonnepanelen te plaatsen op het asbestvrije dak. De versnelling van asbestsanering heeft prioriteit voor de provincie, maar financiering is voor veel dakeigenaren een probleem.

Zeven praktijkcases

Zeven locaties in de Kromme Rijnstreek dienden als praktijkcase. Bij hen is de technische en financiële haalbaarheid onderzocht van het vervangen van het asbestdak en het plaatsen van zonnepanelen. Uitgangspunt hierbij is dat een energiecoöperatie de investering en exploitatie doet. Op zes van de zeven locaties kunnen de kosten van asbestsanering terugverdiend worden door de opbrengst van de zonnepanelen. De leden van de energiecoöperatie zouden daarbij een rendement van vier procent behalen. Aan de hand van de cases is een haalbaarheidstoets opgesteld. Hiermee kan een energiecoöperatie eenvoudig een eerste inschatting maken van de geschiktheid van een locatie met een asbestdak voor een dak met zonnepanelen.

Versnelling asbestsanering en plaatsing zonnepanelen

Lokale energiecoöperaties kunnen samen met overheden en maatschappelijke organisaties een belangrijke rol spelen bij de versnelling van sanering van grote asbestdaken. Via de website www.asbestdakenopnul.nl, ontwikkeld door de Omgevingsdienst Regio Utrecht, kunnen dakeigenaren, energiecoöperaties en geïnteresseerden voor deelname aan een energieproject met elkaar worden verbonden.

  • Lees hier het volledige eindrapport.

Bron: De EigenWijkse Energie Coöperatie

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten