We moeten "de middengroepen" meekrijgen in de energietransitie, hoor je vaak. Maar wie zijn dat dan? En hoe kunnen we hen bewegen om samen aan de slag te gaan in de lokale energietransitie? In opdracht van RVO en in samenwerking met Motivaction en Creature Amsterdam, deed HIER onderzoek naar wie de middengroepen kunnen zijn, en wat hen zou bewegen om (samen) te verduurzamen. 

Om de energietransitie te versnellen hebben we iedereen nodig. Alleen als de samenleving massaal andere keuzes maakt en collectief ander gedrag vertoont, kan een sociaal kantelpunt gerealiseerd worden

Voor bewonersinitiatieven en energiecoöperaties is het betrekken van de middengroepen cruciaal. Voor een lokaal en collectief energieproject is vaak een grote groep nodig om het te laten slagen. Zeker als het gaat om een buurt die aardgasvrij moet worden.

Daarnaast willen bewonersinitiatieven ook graag de rest van de bewoners bij hun projecten betrekken. Een goed sociaal proces en communitybuilding vraagt erom op zoek te gaan naar de mensen die niet meteen meedoen.

Mentality

Voor dit onderzoek is het Mentality-model van Motivaction gebruikt. Vier verschillende routes met ieder een eigen motivatie om mee te doen aan de energietransitie, zijn voorgelegd aan focusgroepen. Zo is een van de aanbevelingen om de communicatie niet over het belang van duurzaamheid te laten gaan, maar over concreet te zetten stappen.

Download het gehele onderzoek - met videobeelden van de focusgroups - hieronder.

Bekijk het hele onderzoek

Download

Webinar op 30 maart 2023

Op 30 maart van 13.00-14.00 organiseert HIER een webinar over dit onderwerp, waarin de onderzoekers over het onderzoek vertellen. Je bent van harte welkom om deel te nemen. 

Meer info en aanmelden

Tags