De ZonneWIJde Breda is een burgerinitiatief, van, voor en door burgers. Het begint met een idee van één initiatiefnemer, zes jaar later liggen er de bijna 7000 zonnepanelen op bedrijventerrein de ‘Steenakker’ in Breda. Meer dan 500 burgers en bedrijven investeerden in het park en realiseerden het grootste zonne-energie crowdfundingproject van Nederland.

Bijzonder is de samenwerking tussen de burgercoöperatie BredaDuurSaam, o.a opgericht door initiatiefnemer, het crowdfundingplatform ZonnepanelenDelen en de gemeente Breda. 

Het zonnepark is volledig coöperatief. De crowdfunders vormen samen de nieuwe coöperatie Coöperatie de ZonneWijde en bepalen gezamenlijk de koers van de ZonneWIJde.  Het zonnepark zelf is ondergebracht in een besloten vennootschap.

Op de website van RVO.nl lees je alles over de ontwikkeling, participatie, organisatie en financiering van Zonnewijde Breda.

LEES VERDER!

Kenmerken

 

Naam

ZonnewIJde Breda

Locatie

Steenakker office park, Grenssteen 1 aan het Huifakkerpad, 4815 PP Breda.

Aantal zonnepanelen/ vermogen

6.970 zonnepanelen, 1,78 MWp

(Verwachte) jaaropbrengst

1,6 MWh per jaar

Oplevering

November/ december 2016

Doorlooptijd project

6 jaar

Technische specificaties

OSM-ZPA-255 Wp/ Emerson SPV2700 (omvormers)/ VDL Montagesyste. Talesun 260Wp panelen en 27,7 kW omvormers van Solar Edge.

Eigendom installatie

Zonnewijde B.V., 100% eigendom van de deelnemende leden van coöperatie Zonnewijde u.a

Eigendom grond

Gemeente Breda (totaal 2,1 hectare)

Financiering

Investering: 2.3 miljoen euro. Financiering: Crowdfunding: 884.000 euro; Bankfinanciering ca. 1.100.000 euro; SDE+ Exploitatiesubsidie 2.296.200 euro 

Participatiemodel

Burgerinitiatief van lokale coöperatie BredaDuurSaam. Financiële participatie via crowdfunding.

 

Bron: RVO.nl