Heb je een coöperatie opgericht, dan is het verstandig om even na te gaan welke verzekeringen nodig zijn. Er zijn twee type verzekeringen te onderscheiden: de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. We lichten ze hieronder toe.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Als bestuurder van de energiecoöperatie neem je verantwoordelijkheid en risico. Je maakt beslissingen voor de gehele coöperatie. Gaat er iets mis, is er sprake van onbehoorlijk bestuur, dan kun je als bestuurder daar persoonlijk op aangesproken worden. Om dat te voorkomen kun je dus een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering nemen. Het advies is om deze verzekering af te sluiten, bij een eventueel proces kunnen de kosten flink in de papieren lopen!

Via REScoopNL (kan je bij Markel een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten voor € 296,45 (inclusief).

Bedrijfsaansprakelijkheid

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft de coöperatie nodig in het geval van een ongeluk. Als er bijvoorbeeld een zonnepaneel van je dak afwaait en op een auto valt. Het advies is om deze verzekering hoe dan ook af te sluiten. Houdt in de gaten dat vermogensschade niet onder de bedrijfsaansprakelijkheid valt.

En wat is dan Coöperatie U.A? Een veelgehoord misverstand over de ‘uitgesloten aansprakelijkheid’ achter de rechtspersoon coöperatie; die u.a. slaat op de leden, de leden zijn uitgesloten van aansprakelijkheid, niet de bestuurders.

De goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven die REScoopNL heeft gevonden kost  € 670 (inclusief 21% assurantiebelasting, voor één locatie).

 

Heb je een project met een opwekinstallatie? Lees dan hier meer over de verzekering daarvan.

Onderwerpen