Vijf praktijkvoorbeelden van energiebesparing door energie-initiatieven

Rijtjeshuis energiebesparen coöperaties

Veel energie initiatieven en -coöperaties houden zich actief bezig met energiebesparing door bewustwording en ondersteuning van bewoners in hun buurt(en). Ter inspiratie hebben we een aantal voorbeelden van de aanpak door initiatieven uit de praktijk op een rij gezet:

  1. Energieadvies
  2. Energie challenge
  3. Energie Toolkit
  4. Samen met Buurkracht energie besparen
  5. Energiebesparingscursus

Energieadvies


Adviesgesprek aan huis

Energiecoöperatie Vrijstad Energie biedt inwoners in Culemborg adviesgesprekken aan huis. Energiecoaches, getrainde vrijwilligers van Vrijstad Energie, maken bewoners wegwijs in de mogelijkheden voor energiebesparing in huis. De wensen en mogelijkheden in de woning worden – voor slechts €20 - bekeken en ook bij de beoordeling van offertes en het zoeken naar financieringsmogelijkheden wordt geholpen. De Vrijstad adviseurs kunnen tevens voor een Nul-op-de-meter-advies gevraagd worden (Kosten €295). Waarbij de woning uitgebreid doorgelicht wordt, de maatregelen doorgerekend en een stappenplan ontwikkeld.

Bespaarbieb

De energie-ambassadeurs van Energie-U verzorgen iedere zaterdagmiddag de bespaarbieb in de centrale bibliotheek aan de Oudegracht in hartje Utrecht. Wie aan de slag wil met duurzame energie, maar niet zo goed weet waar hij/zij moet beginnen kan langskomen voor een gratis adviesgesprek.

Energieloket

Coöperatie ValleiEnergie helpt bewoners met advies en informatie over energiebesparing. Zo bemenst ValleiEnergie het Energieloket voor gemeenten in de Gelderse Vallei. Inwoners van de Vallei kunnen voor een eerste deskundig en onafhankelijk advies over verduurzaming van hun woning gratis terecht bij het Energieloket.

Energiecafé

Energiecoöperatie Hilverstroom organiseert in samenwerking met de gemeente Hilvarenbeek regelmatig energiecafé ’s. Inwoners en leden worden tijdens deze informatieavond door eigen energie ambassadeurs of andere experts geïnformeerd over mogelijkheden voor energiebesparing en verduurzaming van de eigen woning.

Energie challenge

Coöperatie Lingewaard Energie heeft met behulp van de gemeente met het project ‘De Knop Om’ bewoners bewust gemaakt van (onnodig) energieverbruik. En met succes want gemiddeld hebben de deelnemers 15% bespaard op energiekosten. Met behulp van de Wattcher (een apparaat dat inzicht geeft in het eigen elektraverbruik) en een online besparingsprogramma hebben bewoners laten zien dat ze makkelijk kunnen besparen. De winnende de straat wist maar liefst gezamenlijk ruim 25% te besparen hebben op hun totale energieverbruik. De beste bespaarder wist in zijn huis zelfs een besparing op gas en elektra te realiseren van ruim 40%!

Lingewaard Energie heeft ook de handen ineen geslagen met de scholen in de gemeente en om aan de slag te gaan met duurzaamheid. In ‘De Knop Om op school’ heeft Lingewaard Energie de scholen doorgelicht op energieverbruik, gastlessen gegeven over warm waterverbruik om ouders, broertjes en zusjes te helpen korter te douchen en leerlingen kregen als energiedetectives geheime opdrachten. De detectives zijn in een periode van 3 weken in school op zoek gegaan naar energievreters en in een gezamenlijke viering zijn alle uitkomsten gepresenteerd. 

Energie Toolkit

BRES ondersteunt woningeigenaren in Breda bij het energiezuinig en comfortabel maken van hun woning met een Warmtescan en Energiebox. Huiseigenaren kunnen een warmtescan aanvragen waarbij een vrijwilliger met een warmtecamera een serie infrarood opnamen maakt van de woning. De opnamen geven bewoners een goed beeld waar een woning warmte verliest en of en waar het zinvol is isolerende maatregelen te treffen. Ook heeft BRES een tweetal E(nergie)-boxen te leen: een vijftal meters waarmee het energieverbruik van elektrische apparatuur gemeten kan worden. Zodat een bewoner de energieslurpers in huis kan opsporen.

Samen met Buurkracht energie besparen

Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) moedigt bewoners op allerlei manieren aan om duurzame energie te gebruiken en energie te besparen. Een mooi voorbeeld is hun samenwerking met Buurkracht. Buurkracht ondersteunt ONE en bewoners bij hun besparingsacties. Bewoners van een buurkrachtwijk krijgen een eigen buurtbegeleider, voorrang bij een slimme meter, zij kunnen gebruik maken van apparatuur om koudeplekken op te sporen, er kan een warmtescan worden gemaakt van je huis en is er een app beschikbaar om je energieverbruik te vergelijken met de rest van de buurt.

Energiebesparingscursus

Best Duurzaam biedt inwoners van Best de mogelijkheid deel te nemen aan hun energiebesparingscursus ‘Slim bezig met energie’. In samenwerking met lokale bedrijven en instellingen organiseert Best Duurzaam een cursus over energiebesparing met een bijeenkomst in het teken van gas en een over elektriciteit. De cursus maakt bewoners bewust over de impact van hun eigen gedrag op het energieverbruik en de mogelijkheden voor besparing.

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten