Wederverkoop van energie: Wat moet je weten?

Wederverkoop van energie: Wat moet je weten?

Lokale initiatiefnemers en coöperaties hebben vaak de ambitie duurzame energie te leveren aan leden en klanten in de buurt. Omdat een vergunning slechts voor weinigen is weggelegd, nemen ze een energieleverancier in de arm. Wederverkoop biedt wél mogelijkheden, mits aanbieders voldoen aan de eisen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het vraagt een gedegen voorbereiding en kennis van de energiemarkt. Voordeel is dat het wederverkoopmodel weinig investering vergt. Initiatiefnemers fungeren als tussenpersoon of lokale dealer voor de energieleverancier en kunnen zich concentreren op klantenwerving en uit de inkomsten duurzaamheidsdoelstellingen realiseren. 

De in 2014 opgerichte Duurzame Energie Unie is een initiatief van de coöperaties Windunie en TexelEnergie in samenwerking met Stichting Urgenda. Aanleiding was het ontbreken van een leverancier die op een adequate manier de belangen behartigt van lokale duurzame energiebedrijven. Inkoop, handel en verkoop van gas en stroom is gecompliceerd en aan strakke overheidsregels gebonden. Duurzame Energie Unie organiseert dit voor inmiddels 28 bedrijven, verzorgt de volledige administratie en bevordert samenwerking tussen de verschillende aangesloten coöperaties. De Unie fungeert in de praktijk als vergunninghouder en energieleverancier en is zelf ook opgezet als een coöperatie. Alle leden hebben zeggenschap en er is geen winstdoelstelling.

"We zijn geen concurrenten. We delen kennis en ervaring met elkaar. Je hebt een vraagbaak en een netwerk” 
Henk van den Berg, HW Energie

Netwerk van duurzaamheidsvrienden

De ervaringen van Henk van den Berg, als vrijwilliger/directeur verbonden aan Hoeksche Waard (HW) Energie, over de aansluiting bij Duurzame Energie Unie zijn positief. “We hebben support en ondersteuning. Dat verloopt uitstekend en het vergroot de bekendheid van onze eigen organisatie. Belangrijk is dat je via Duurzame Energie Unie verbinding krijgt met andere coöperaties, waarmee je informatie kunt uitwisselen. Dat was de reden om voor de Unie te kiezen. Zonder negatief te zijn over andere, maar bij Greenchoice waren we indertijd meer een verlengstuk in plaats van het zelfstandige HW Energie.” Van den Berg heeft het gevoel in een andere wereld beland te zijn. Een wereld waarin iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft. Hij hanteert het woord duurzaamheidsvrienden. “We zijn immers geen concurrenten. We delen kennis en ervaring met elkaar. Je hebt een vraagbaak en een netwerk.” 

Voorwaarden lidmaatschap Duurzame Energie Unie

Rense van Dijk, oprichter en directeur van Duurzame Energie Unie, bevestigt dat deze netwerk- en informatiefunctie precies is wat zijn organisatie nastreeft. Hij legt uit aan welke voorwaarden lokale duurzame bedrijven moeten voldoen om te kunnen toetreden. “We hebben alle respect voor kleine coöperaties, waarvoor we soms ook wel de administratie verzorgen, maar dat zijn niet degene die we benaderen lid te worden. We zoeken coöperaties waarvan we het gevoel hebben dat ze sterk en krachtig kunnen worden. We vragen van potentiële leden de ambitie om op korte termijn honderd klanten te werven en verder door te groeien. Een coöperatie moet niet alleen komen halen maar ook brengen. Daarnaast vragen we om een business plan, cv's van bestuurders en statuten, zodat we weten dat hun doelstellingen vergelijkbaar zijn.” 

Impuls lokale energietransitie

Rijn en IJssel Energie Coöperatie bestaat sinds 2012 en is gevestigd in Arnhem. Barbera van der Hoek vertelt dat de coöperatie wederverkoper is van Greenchoice. “Na enkele slechte ervaringen wilden we zelf een energieleverancier selecteren in plaats van andersom. Dat hebben we zakelijk aangepakt met het opstellen van een programma van eisen met criteria en scores, zodat je een objectiveerbaar proces krijgt. Dat is belangrijk als je zoals wij meerdere bedrijven uitnodigt voor een presentatie tijdens een algemene ledenvergadering. We hebben net niet gekozen voor Duurzame Energie Unie, maar voor Greenchoice. Doorslag gaf dat veel leden van duurzame energiecoöperaties in de regio Arnhem klant waren van Greenchoice. Dat maakte het makkelijk over te stappen naar ons wederverkoopmodel.” 

Van der Hoek kijkt tevreden terug op het proces. Tarieven voor klanten blijven hetzelfde, Rijn en IJssel ontvangt een vergoeding van Greenchoice en lokale energietransitie krijgt een impuls. Het heeft geleid tot een aanwas van klanten en ook extra mogelijkheden om betrokken te worden bij nieuwe lokale energieprojecten. De stadsregio Arnhem-Nijmegen, die duurzaamheid als criterium hanteert bij de inkoop van energie, heeft Rijn en IJssel als een van de lokale energiecoöperaties uitgenodigd in te schrijven voor aanbestedingen.

"Een project met vrijwilligers is leuk, maar als je met tien projecten tegelijk bezig bent, bereik je zó veel meer mensen” 
Rense van Dijk, Duurzame Energie Unie

Begeleiding van werving en professionalisering

Heeft Duurzame Energie Unie op grond van haar contacten met diverse coöperaties inzicht in een toename van het aantal klanten? Rense van Dijk signaleert een gestage groei. In het begin verloopt het vaak traag, daarna kan het wat sneller gaan, maar er zit zeker vooruitgang in, ook al willen coöperaties graag veel meer versnelling. “Vandaar dat we ze komend jaar nadrukkelijker gaan begeleiden bij ledenwerving. Dan komt er meer geld binnen, kun je professionaliseren en krijg je meer mensen in je achterban met wie weer andere dingen te doen zijn. Als je als coöperatie echt professioneel wilt draaien, heb je een paar duizend leden nodig. Duurzame Energie Unie wil ze ook helpen met professionele begeleiding van projectorganisatie. Een project met vrijwilligers is leuk, maar als je met tien projecten tegelijk bezig bent, bereik je zó veel meer mensen.” 

Duurzaamheidsverhaal heeft intrinsieke kracht

Waar stokt het nu precies? Waarom zet die groei niet door? Rolf Steenwinkel van het eveneens bij Duurzame Energie Unie aangesloten Amsterdam Energie wijst op de wel zeer competitieve markt met steeds meer aanbieders. “Onze grootste concurrent in Amsterdam is Vandebron, die een forse banklening heeft en een enorme marketingkracht, waar wij niet tegenop kunnen.” Barbara van der Hoek ziet volop enthousiasme, maar het blijft beperkt tot dezelfde kleine club mensen. Rense van Dijk is overtuigd van de intrinsieke kracht van het duurzaamheidsverhaal van de lokale coöperaties. Er is een markt, alleen lukt niet de juiste woorden te vinden om mensen mee te krijgen in dat verhaal.”

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van Rense van Dijk  (Duurzame Energie Unie), Henk van den Berg  (HW Energie), Rolf Steenwinkel (Amsterdam Energie), Barbera van der Hoek (Rijn en IJssel Energiecoöperatie) en Anne-Marie Pronk (Klimaarverbond).

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten