Wethouder Nijmegen: ‘Als overheid moeten we verleiden en faciliteren, maar mogen we ook wel eens wat meer druk zetten’

zonnepanelen op schuur

“Als lokale overheid kun je maar een paar dingen: proberen mensen te verleiden en te stimuleren meer duurzame energie te gebruiken, afspraken maken met ontwikkelaars en woningcorporaties en zelf het goede voorbeeld geven. Dat voelt soms wel eens wat ongemakkelijk. Ik zou graag zien dat die transitie wat sneller zou gaan, maar dan zouden de netbeheerders ook meer tempo moeten maken”, opent wethouder Jan Wijnia van Nijmegen in een gesprek over hoe we meer energie uit de zon op ons dak kunnen halen.

Om bedrijven te verleiden, nodigde het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen vorig jaar de top 20 van de grote bedrijven in de Waalstad uit voor een ontbijt met burgemeester Bruls. Daarbij ging het over de noodzaak en de voordelen van zonnepanelen op het dak, maar ook over de mogelijkheid om SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie) aan te vragen. De gemeente betaalde de kosten van de scan die daarvoor nodig was, en had daarvoor ook een bedrijf geselecteerd.

De bijeenkomst resulteerde in maar liefst 17 aanvragen met een totale capaciteit van 5,5 megawatt. Inmiddels zijn de beschikkingen afgegeven. Komend jaar wordt duidelijk of alle projecten ook gerealiseerd worden.

Faciliteren

"Dat voelt dan wel even als een grote klapper. Maar je weet ook dat dat vooral de voorlopers zijn. De ondernemers met een groen hart. Om ook bedrijven te verleiden die die maatschappelijke verantwoordelijkheid minder voelen, moet je meer doen. Want het is heel simpel: afdwingen kan niet, dus moeten we het zo makkelijk mogelijk maken."

"En dan moet je ook naar de schaal kijken. Ik kan me best voorstellen dat het voor sommige individuele bedrijven lastig is om die omslag te maken, maar dan moet je misschien kijken naar een cluster van bedrijven of een heel bedrijventerrein. Alleen wordt het dan allemaal wel meteen een stuk complexer. Dus misschien moet je daar als overheid wel in faciliteren. En dan denk ik aan een soort expertisecentrum." 

"Laten we in ieder geval niet stoppen met goed nadenken over hoe we bedrijven over de streep kunnen trekken. Want door alleen op de mondiale noodzaak te wijzen, gaan we het niet redden."

Televisieantennes

Wijnia kijkt niet alleen naar bedrijven. “Zeker zo belangrijk is het beeld in de straat. Er wordt vrijwel geen nieuwe woning meer gebouwd zonder panelen op het dak. Particulieren kunnen gratis advies aanvragen, inclusief een berekening van de opbrengsten. Er zijn bedrijfjes waarmee je, zonder dat je daar meteen een zak geld voor hoeft op te hoesten, zonnepanelen op je dak kunt laten leggen. Daardoor verandert het beeld op straat." 

"Als ik nu naar huis fiets en ik kijk wat om me heen, zie ik het aantal zonnepanelen op daken misschien nog wel harder groeien, dan het aantal televisieantennes op de daken toen ik nog een kleine jongen was. We moeten naar  het punt dat zonne-energie de norm wordt. Dan kan het hard gaan."

Meer druk op netbeheerders

Maar we moeten ons ook niet blind staren op het alleen vergroten van de bereidheid over te stappen op duurzame energiebronnen, volgens Wijnia. “Waar ik me langzamerhand misschien nog wel meer zorgen om maak, is de vraag of de netbeheerders die capaciteitsuitbreiding nog wel kunnen bijhouden. Daar zijn wel wat afspraken over gemaakt tussen het Rijk en de netbeheerders, maar ik denk dat we daar nog wel wat meer druk op mogen zetten." 

"De overheid is wat dat betreft niet meer in de positie zoals in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen onze energievoorziening nog een nutsvoorziening was en ze het voortouw kon nemen om heel Nederland in een paar jaar op het gas aan te sluiten. De wereld is wat dat betreft wat complexer geworden, dus ik denk dat we daarin als gemeente ook onze rol moeten pakken."

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten