Zon op Nederland is een coöperatie van zonnecoöperaties. De initiatiefnemers waren in 2011 de eerste in Nederland met een coöperatief zonne-energie project: Zon op Landelijk Noord in Amsterdam Noord. Sindsdien ondersteunen ze andere initiatiefnemers in het hele land. 

Inmiddels zijn meer dan 25 collectieve zonnedaken gerealiseerd door de aangesloten Zon op-coöperaties - en zijn er minstens zoveel in oprichting. De coöperaties zijn te vinden in Noord- en Zuid Holland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant.

Het model is simpel: bewoners investeren samen in zonnepanelen op een groot dak in de buurt van waar ze wonen en vormen een coöperatie. Sinds 2014 maken ze gebruik van de postcoderoos-regeling of de regeling verlaagd tarief voor collectieve opwek. De Zon op –coöperaties vormen samen een landelijke coöperatie Zon op Nederland. Deze ondersteunt bij de projectontwikkeling en exploitatie. Toegevoegde waarde zit in die fase vooral op het gebied van (leden, energie en financiële) administratie en afspraken met diverse energieleveranciers.

Sinds 2014 maken de meeste projecten gebruik van de zogenaamde Regeling Verlaagd Tarief (beter bekend als postcoderoos-regeling) die deelnemers recht geeft op een fiscale korting op de energiebelasting. ‘Salderen op afstand’.

Op de website van RVO.nl lees je alles over de ontwikkeling, participatie, organisatie en financiering van Zon op Nederland.

Lees verder!

Kenmerken

Naam

Zon op – projectcoöperaties

Locatie

Plaats en X- / Y-coördinaat

Meerdere locaties: Noord- en Zuid Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland

Gerealiseerde projecten in: Amsterdam, Castricum, Marken, Purmerend, Broek in Waterland, Haarlem, Heemstede, Voorschoten, Bodegraven, Reeuwijk, Den Haag, Zwijndrecht, Mijdrecht, Bodegraven, Apeldoorn.

Aantal zonnepanelen/ vermogen

4000 kW

(Verwachte) jaaropbrengst

1.000.000 kWh/ jaar

Oplevering

Eerste project in 2011.

Doorlooptijd project

Gemiddeld 9 tot 12 maanden.

Technische specificaties

Projecten vanaf 100 zonnepanelen. Geen bovengrens – moet alleen wel realistisch zijn ten opzichte van lokaal draagvlak.

Eigendom installatie

Coöperatie

Eigendom dak

Verschillend: gemeenten, scholen, agrariërs, bedrijven, vve’s, woningbouwcorporaties

Financiering

Investering: gemiddeld 320 euro. 100% gefinancierd door leden van de coöperatie. Mogelijk gebruikmaking van lokale co-financiering (per gemeente verschillend). Regeling Verlaagd tarief energiebelasting (‘postcoderoos-regeling’). Per 1 januari: Wet belasting op milieugrondslag (artikel 59a, b, c), aanvullende regelgeving in een uitvoeringsbesluit (artikel 21b) en uitvoeringsregeling (artikel 19a, b).

Participatiemodel

Bewonersgroep ontwikkelt het project met ondersteuning van Zon op Nederland. Particulieren en kleine bedrijven binnen het postcoderoosgebied participeren financieel via een lening aan de coöperatie (gelijk aan de aanschafprijs van een of meerdere zonnepanelen). Deelnemers zijn samen eigenaar van de zonne-installatie.

 

Bron: RVO.nl