Zon op Nederland (ZoN) is een coöperatieve vereniging met veertig leden en aspirant-leden. Zij delen de missie om het aantal huishoudens dat zonne-energie gebruikt te vergroten. Dit doen ze door lokale initiatiefnemers te ondersteunen bij het realiseren van collectieve zonneprojecten in de buurt. Het liefst door eigendom, maar financiële participatie is ook mogelijk.

Projecten succesvol maken

Eric de Lange, initiatiefnemer en bestuurder van ZoN, denkt het succes van zonne-energie te kunnen vergroten: “Zon op Nederland helpt al vijf jaar mee om tientallen projecten tot een succes te maken. Op dit moment zijn meer dan twintig projecten in productie.” De ondersteuning die ZoN biedt, verschilt per partij. De hoofdzaak is begeleiding van postcoderoosprojecten, het helpen bij de ontwikkeling of de juridische en administratieve kant van de exploitatie. Dat gebeurt via een projectcoöperatie. Lidmaatschap geeft toegang tot alle diensten van ZoN, zoals het geven van advies en het aanstippen van risico’s. De coöperatie behoudt het recht op een eigen werkwijze en eigen keuzes.

   

  "Veel coöperaties willen eigen oplossingspaden volgen en laten daarbij de ervaring van anderen ongebruikt"
  Eric de Lange, initiatiefnemer en bestuurder Zon op Nederland

  Eric-de-lange

  Zelfstandigheid vergroten

  Voor het eerste project dat ZoN ondersteunt, levert ze diensten tegen een standaard kostenvergoeding. Het doel is dat de coöperatie de volgende projecten in beginsel grotendeels zelfstandig ontwikkelt en dat de rol van Zon op Nederland beperkt wordt tot administratieve diensten en ondersteuning op aanvraag.

  Eigen oplossingen loslaten

  ZoN kiest voor een coöperatieve samenwerkingsvorm om de netwerkvorming van coöperaties te stimuleren, schaal te verwerven, betere afspraken te maken met ketenpartners en het delen van kennis te bevorderen. De Lange: “Ik kom veel coöperaties tegen die eigen oplossingspaden willen volgen en daarbij de ervaring van anderen ongebruikt laten. Daar is niks mis mee, maar het kost onnodig veel tijd, geld en energie. En het leidt te vaak tot teleurstellingen.”


  Tips:

  • Bied begeleiding via het lidmaatschap, help bij de juridische en administratieve kant
  • Focus op zelfstandigheid, zodat bij volgende projecten de rol van de coöperatieve vereniging beperkt blijft
  • Richt je op netwerkvorming
  • Maak gebruik van de kennis en ervaringen van anderen

  Dit artikel komt uit de publicatie Samen Slagen, een samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken, RVO.nl, TU Delft en HIER opgewekt.