Zonnepanelen erop en gas eraf: Verduurzaming van een Middelburgs energielabel C flatgebouw

Zonnepanelen erop en gas eraf: Verduurzaming van een Middelburgs energielabel C flatgebouw

Mar Aalders woont samen met zijn vrouw Lenie in een energielabel C koopflat van 51 appartementen in Middelburg. Zij wilden graag bijdragen aan de transitie van fossiel gas naar groene elektriciteit. Zonnepanelen op het dak en energiezuinige cv-ketels in de appartementen stonden bovenaan hun verlanglijstje. De uitdaging zat hem in het overtuigen van de Vereniging van Eigenaren (VVE) van de flat.

Harde voorwaarde

De VVE wilde meedoen, maar stelde wel de harde voorwaarde dat de energiemaatregelen niet zouden leiden tot een verhoging van de VVE-bijdrage. Met deze opdracht ging Mar, zelf actief lid van de VVE, aan de slag. Hij zocht contact met een specialist in het maken van onderhoudsplanningen. Samen kwamen ze erachter dat de aanstaande vervanging van de individuele cv-ketels grote kosten met zich mee zouden brengen, omdat ook de rookgaskanalen van de tientallen ketels vernieuwd moesten worden; een dure klus in een flatgebouw.

Dat was voor Mar een goede reden om direct op zoek te gaan naar voordelige en duurzame oplossingen. Zo kwam hij elektrische cv-ketels op het spoor die niet duurder waren dan gasgestookte ketels. Deze vereisen echter wel een zwaardere aansluiting in de meterkast. Die aansluiting kon worden betaald uit de reservering voor de vernieuwing van de rookgas kanalen.

Mar met zijn nieuwe elektrische ketel
Mar met zijn nieuwe elektrische ketel

Goed nieuws

Meer goed nieuws is dat wanneer de flatbewoners geleidelijk overstappen op elektrisch koken, de gasaansluiting in 2020 kan worden opgezegd. Dat scheelt de bewoners enkele tientjes vastrecht per jaar. De kosten van het energieverbruik zijn iets hoger nu alles 100 procent elektrisch is. Om hoeveel meerkosten het precies gaat, weet hij nog niet, maar na acht weken ervaring constateert Mar dat het wel meevalt. 

Zonnepanelen

Ondertussen is Mar er ook in geslaagd om zonnepanelen op het collectieve dak van de flat te laten monteren. En dat op een manier waarmee zelfs de meest voorzichtige VVE-leden konden instemmen. De zonnepanelen zijn namelijk niet vastgemaakt aan het dak, zodat de dakbedekking niet beschadigd wordt.

De zonnepanelen wekken stroom op voor de algemene ruimtes zoals galerijverlichting. De elektrische ketels worden geleidelijk geïnstalleerd tot 2020. Het geeft Mar veel voldoening dat het gelukt is om zijn flatgebouw te verduurzamen. Hij is alweer op zoek naar zijn volgende energie-innovatie.

Dit artikel komt uit BODE, het ledenmagazine van ODE Decentraal

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten