Zonnewarmtenet SpaarGas: duurzaam alternatief voor aardgas

zonnepanelen

In de Haarlemse wijk Ramplaan ligt sinds 2020 een doortimmerd plan voor een zonnewarmtenet: het SpaarGas Zonnewarmtenet. Het Haarlemse Ramplaankwartier trok in 2014 al landelijk de aandacht als een van de eerste wijken die gebruik maakte van de postcoderoosregeling voor collectieve lokale energieopwekking via zonnedaken.

In het project SpaarGas werken wijkbewoners en gemeente Haarlem, ondersteund door een groep bedrijven en kennisinstituten onder leiding van Technische Universiteit Delft, aan een aardgasvrije wijk. Belangrijke uitgangspunten zijn: deelname moet haalbaar en betaalbaar zijn voor iedereen en het zonnewarmtenet moet onafhankelijk blijven van commerciële partijen.

Het idee van het zonnewarmtenet is simpel: de bewoners in de wijk die meedoen aan SpaarGas worden leverancier én afnemer van hun eigen warmte. De warmte die de zon in de zomer levert, wordt opgeslagen onder de grond. In de winter wordt die gebruikt om de huizen te verwarmen.

Het zonnewarmtenet bestaat uit PVT-panelen op de daken van de woningen die warmte én elektriciteit opwekken en een centrale warmteopslag (WKO). De zomerse warmte transporteren ze via een warmtenet naar drie of vier locaties voor opslag in de bodem (WKO). In de winter halen ze de warmte weer uit de bodem, transporteren die terug naar de huizen waar een warmtepomp de warmte op de gewenste temperatuur brengt met elektriciteit uit de PVT panelen. Woningeigenaren krijgen begeleiding bij huisisolatie.

In 2021 en 2022 bereikte het initiatief een paar belangrijke mijlpalen:

  • Eind oktober 2021 ging de gemeenteraad akkoord met een garantstelling voor een lening bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Aan de lening zitten voorwaarden, zoals voldoende deelnemers uit de wijk, een succesvolle aanbesteding en het krijgen van voldoende aanvullende subsidies.
  • Meer dan 300 huishoudens ondersteunen het initiatief met een intentieverklaring.
  • De initiatiefnemers hebben een PAW-subsidieaanvraag ingediend voor de derde ronde. Begin maart 2022 werd bekend dat de subsidie is toegekend.
  • In 2022 wordt de Zonnewarmtecoöperatie opgericht. De voorbereidingen zijn in volle gang.

Lang gekoesterde droom

Projectleider en bewoner Eelco Fortuijn is zeer enthousiast over de toekenning van de PAW subsidie: "Met deze subsidie kunnen we een lang gekoesterde droom waarmaken. We begonnen een aantal jaar geleden met een groep wijkbewoners vanuit de overtuiging dat het mogelijk is om onze woningen goedkoop en duurzaam te verwarmen. Sindsdien groeit de steun in de wijk en heeft al meer dan een kwart van de huishoudens aangegeven mee te willen doen. En met de ontwikkeling van de gasprijs en toenemende klimaatproblemen neemt de urgentie alleen maar toe. Waarom zouden we nog aardgas blijven verstoken als we tegen dezelfde of misschien wel lagere kosten zelf onze warmte en elektriciteit kunnen opwekken in de wijk?"

Bron: Spaargas

Projectgegevens

Naam project:

Spaargas (Haarlem, Noord-Holland)

Initiatiefnemers:

bewoners van de wijk Ramplaan Haarlem, Wijkvereniging Ramplaan-kwartier,

Stichting SpaarGas

Locatie:

Haarlem, Noord-Holland

Status:

ontwerpfase

Warmtebron:

Zonthermie, WKO

Aantal aansluitingen

Minimaal 200

Regeling: 

Programma Aardgasvrije Wijken (PAW)

4 miljoen euro

Betrokken partijen:

Sichting Spaargas, Gemeente Haarlem,  met ondersteuning Technische Universiteit Delft

Coöperatie/ stichting:

Stichting Spaargas

Jaar van oprichting coöperatie/ stichting:

2019 (Stichting Spaargas)

gelieerd: 2014 (coöperatie DE Ramplaan), 2011 (stichting DE Ramplaan)

Exploitatiebedrijf:

Zonnewarmtecoöperatie Ramplaankwartier (in oprichting)

Website:

www.ramplaankwartier.nl

Bekijk alle artikelen over:

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips, artikelen, nieuws en meer! Geef hieronder aan welk thema je voorkeur heeft.

Lees voor meer informatie ons privacybeleid
Lijsten