Je steentje bijdragen aan meer lokale duurzame energie in Nederland? Dat kan op verschillende manieren. Zeven mogelijkheden op een rij:
1. Je eigen huis verduurzamen
Je kunt zonnepanelen installeren op je eigen dak. Daarnaast kun je energie besparen door bijvoorbeeld te isoleren en de eerste stappen te zetten om je huis voor te bereiden op wonen zonder aardgas.
2. Lid worden van een lokaal energie-initiatief bij jou in de buurt
Lid worden van een lokaal initiatief (vaak een energiecoöperatie) kan meestal al voor een paar tientjes per jaar. Iedereen kan lid worden. Als lid van een lokaal energie-initiatief mag je naar de ALV en stemmen over de plannen. Je hebt dus inspraak. Verder heb je geen verplichtingen.
Lid worden kost dus weinig geld en moeite. Maar je ondersteunt wel de doelstellingen van de lokale energiecoöperatie. Dat is heel waardevol, want dan kan de coöperatie aan samenwerkingspartijen als de gemeente laten zien dat bewoners achter de plannen staan. En dat maakt de kans groter dat de gemeente de wensen en plannen van het energie-initiatief serieus neemt. En het initiatief haar plannen kan realiseren.
Kijk in ons overzicht of er een initiatief bij jou in de buurt is.
3. Financieel deelnemen in een collectief energieproject
Is een lokaal energie-initiatief bij jou in de buurt bezig met het realiseren van een zonnedak, zonnepark of windmolen(s)? Dan kun je hieraan meedoen en geld inleggen. Dit kan meestal al met een paar honderd euro. Je krijgt dan een aandeeltje in het project en wordt zo samen met je dorps- of stadsgenoten eigenaar van het zon- of windproject.
Dit levert je doorgaans financieel wat op. Het verschilt per project en coöperatie hoe veel en wat de terugverdientijd is, maar meestal heb je je inleg er binnen 7 à 10 jaar uit.
Vraag aan het initiatief bij jou in de buurt of je mee kunt doen in een project, en wat de financiële voordelen en risico’s zijn.
"Ik ben lid van energiecoöperatie Zuiderlicht, omdat mijn eigen dak niet geschikt is voor zonnepanelen en ik toch iets concreets wil bijdragen aan de energietransitie."
- Nicolien van der Grijp, lid van Zuiderlicht
"Ik vind het in de eerste plaats mooi om te zien dat onze coöperatie steeds meer groene stroom opwekt. Daarnaast heb ik veel geleerd over groene stroom en heb ik leuke mensen leren kennen."
- Bram Veenvliet, lid van Zuiderlicht
"Dankzij Grunneger Power hebben we zonnepanelen op het dak van de flat, kreeg ik een gratis energiebespaaradvies en kon ik een energiemeter lenen. Mijn woning is nu al veel zuiniger!"
- Andrea, lid van Grunneger Power
4. Meehelpen als praktische vrijwilliger bij een energie-initiatief
Liever de handen uit de mouwen steken en praktisch jouw steentje bijdragen? Er is meestal genoeg te doen. Denk aan klussen als flyers uitdelen, op markten staan, een buurtbarbecue organiseren enzovoort. Belangrijke en leuke taken waarmee je van grote waarde bent. Vraag aan het initiatief bij jou in de buurt hoe je praktisch kunt bijdragen.
5. Energiecoach worden
Veel energie-initiatieven leiden energiecoaches op. Dat zijn vrijwilligers die buurtgenoten kosteloos helpen bij het verduurzamen van hun huis. Dit doen ze door mee te kijken naar wat er mogelijk is in huis en praktische tips te geven.
Vraag aan het initiatief bij jou in de buurt of je energiecoach kunt worden.
6. Actief worden in een werkgroep van een lokaal energie-initiatief
Wil je actief jouw bijdrage leveren aan het energie-initiatief in jouw dorp of stad? Grote kans dat je welkom bent om mee te denken over de plannen, of mee te werken aan de uitvoering van projecten. Vraag aan het initiatief bij jou in de buurt waarbij je ze kunt helpen.
7. Bestuurslid worden van een energie-initiatief
Kartrekker worden? Regelmatig worden nieuwe bestuursleden gezocht. Het bestuur regelt de dagelijkse gang van zaken van een energie-initiatief.
Bekijk welke initiatieven er in jouw buurt zijn
Foto: Wim van Vossen, Windpark Krammer
Ga naar...
Lees ook:
Deze relevante blogs verschenen op hier.nu: