Steeds meer groepen burgers willen samen hun dorp of stad verduurzamen. Ze starten een energie-initiatief en wekken samen zonne- of windenenergie op, werken aan energiebesparing, gezamenlijke inkoop van zonnepanelen of isolatiemateriaal, of aan elektrische deelauto’s. In veel wijken en buurten in Nederland zijn burgers zelfs actief bezig met een alternatief voor aardgas. Ze maken samen met wijkbewoners en de gemeente plannen over hoe hun wijk van het aardgas af kan.  

Foto: Stroomtuin IJlst, energiecoöperatie IJlst

Wat is een energie-initiatief of energiecoöperatie en wat doen ze?

Een groep lokale bewoners die samen hun dorp of stad duurzamer willen maken. Ze hebben de wens om zelf te bepalen waar hun energie vandaan komt en willen onafhankelijk zijn van een (commerciële) leverancier. Daarom slaan ze de handen ineen met buurtgenoten en starten een 'energie-initiatief' of ‘energiecoöperatie’.

Lees verder

Stroomtuin IJlst

De impact

Steeds meer enthousiaste mensen verenigen zich in lokale duurzame energie-initiatieven en maken samen impact. Het aantal burgercoöperaties groeit hard, net als het aantal projecten dat ze realiseren.

Lees verder

Overzicht initiatieven

Bekijk ons overzicht met lokale energie-initiatieven in Nederland om te zien of er een initiatief bij jou in de buurt is. Sommige richten zich op collectieve zonne-energie, andere op wind, energiebesparing, duurzame warmte of mobiliteit. Sommige op een combinatie. 

Lees verder

Lokale Energie Monitor

Jaarlijks monitoren we de burgerenergie-initiatieven in Nederland. Het aantal lokale energiecoöperaties neemt sterk toe. Minstens 85.000 Nederlanders nemen deel aan de energietransitie via deze initiatieven.

Naar de Lokale Energie Monitor