Het wordt een spannend jaar voor het Traais Energie Collectief. Want in april gaat de schop in de grond voor de aanleg van het coöperatieve warmtenet in het centrum van Terheijden. Afgelopen november praatte projectleider Niek Willemsen ons bij over het warmteproject tijdens het Evenement HIER opgewekt. Sindsdien is er veel gebeurd, en gaat er vanaf april daadwerkelijk gebouwd worden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in het voorjaar van 2020 afgerond en gaat het warmtenetwerk dan in bedrijf. Het gaat om het allereerste coöperatieve warmtenet in Nederland dat nieuw aangelegd wordt. Een nieuwe ontwikkeling in ons land, waarbij inwoners zelf eigenaar worden van een net.

In 2018 ontving de gemeente Drimmelen een bijdrage van het ministerie van Binnenlandse Zaken om het centrum van Terheijden aardgasvrij te maken. Met deze subsidie ondersteunt de gemeente de plannen van het Traais Energie Collectief om een centraal Terheijdens warmtenetwerk aan te leggen. En nu is het bijna zover dat er echt gebouwd kan worden. Ondertussen maakt de coöperatie al plannen om het project uit te breiden. Wanneer het warmtenetwerk volgend jaar in bedrijf is, wil de coöperatie het netwerk straat voor straat uitbouwen. Alle inwoners van Terheijden krijgen zo de kans om mee te doen en hun huizen te voorzien van duurzame warmte uit het netwerk. 

Eigen warmtebedrijf

De ambitie van het Traais Energie Collectief is dat Terheijden in 2025 een eigen warmtebedrijf heeft dat warmte levert aan alle huishoudens die mee willen doen. "Het warmtenetwerk voeden we met eigen, duurzame bronnen. Denk aan energie uit warm oppervlaktewater van de Mark dat we met een warmtepomp op de gewenste temperatuur brengen en aan geothermie, waarbij we warmte uit de bodem halen," zo vertelt de coöperatie op de website.

Animatie

Bekijk hieronder de animatie die de coöperatie van het project maakte:

Bron: Traais Energie Collectief