Zelf elektriciteit opwekken met gezamenlijke wijkwindmolens: in Paddepoel gaan ze het gewoon doen. In april is de crowdfunding gestart en kunnen bewoners van Paddepoel en omgeving mede-eigenaar worden van de 2 EAZ-windmolens die eind dit jaar bij Dorkwerdersluis komen.  Door wijkwinddelen te kopen produceren ze groene stroom en betalen bovendien minder voor hun energie.

Onder bewoners bestaat al veel belangstelling voor het initiatief. ‘Een windmolen is een prachtige manier om gebruik te maken van de natuur zonder schade te veroorzaken,’ vindt Jan Schuitema uit Dorkwerd. ‘Zelf windenergie opwekken is de oplossing voor veel problemen in het noorden. We willen van het gas af, een beter milieu én minder betalen aan grote maatschappijen’, zegt hij. ‘Met onze eigen wijkwindmolen regelen we het gewoon allemaal zelf’.

Bewoners Dorkwerd

Idee bewoners

Het idee voor de kleine EAZ-windmolens komt van Paddepoel Energiek. Het project wordt gerealiseerd in samenwerking met Grunneger Power. Simon Boven van de bewonersorganisatie is blij dat het eindelijk gaat gebeuren. ‘De bewoners kunnen vanaf nu echt samen hun eigen windmolen kopen’, zegt hij enthousiast. ‘Er wordt zoveel over de energietransitie gepraat, maar hier in Paddepoel doen we het gewoon. Ik hoop dat wij een voorbeeld zijn en dat er nog vele wijkwindmolens in Groningen zullen volgen’.

Paddepoel Energiek realiseert de wijkwindmolens samen met lokale energiecoöperatie Grunneger Power. Steven Volkers, directeur van Grunneger Power is blij met deze samenwerking. ‘Steeds meer buurten komen zo in positie om zelfstandig hun eigen energie op te wekken,’ vertelt hij.

Lokale opwekcoöperatie

Bewoners van Paddepoel, Dorkwerd, Reitdiepwijk, Vinkhuizen en Aduard kunnen vanaf woensdag 18 april winddelen kopen van van 350 euro per stuk. Daarmee worden zij mede-eigenaar van de molens. Ze profiteren van de windopbrengst van de molen doordat ze korting krijgen op hun stroomrekening. Meer informatie over de wijkwindmolens is te vinden op: www.grunnegerpower.nl/wijkwindmolens-dorkwerdersluis.

Bron: Grunneger Power