Mensen laten deelnemen in een zonproject zonder dat ze vooraf geld in hoeven leggen. Het is dé oplossing om collectieve projecten met zonnepanelen ook interessant te maken voor lagere inkomens. Met deze gedachte hebben Delen Duurzame Energie (D2E) en Greenchoice een nieuw bedrijfsmodel bedacht. 

Het model is ontwikkeld speciaal voor woningcorporaties, om zonprojecten op te zetten via de postcoderoosregeling en sociale huurders laagdrempelig te laten deelnemen. En zo een divers publiek kunt aanspreken bij werving van deelnemers voor een lokaal energieproject. 

Zo werkt het

Voor iedere woningcorporatie die zonnepanelen wil, richt D2E een lokale energiecoöperatie op en financiert ze de zonnestroominstallatie. De energiecoöperatie start vervolgens een postcoderoosproject. 

Normaal gesproken vraagt de coöperatie een inleg van de deelnemers, waarmee ze de installatie financiert. De deelnemer krijgt vervolgens korting op de energiebelasting.

Aan de hand van het businessmodel van Greenchoice en D2E, kunnen sociale huurders echter meedoen én belastingvoordeel ontvangen zonder dat ze geld in hoeven leggen. In plaats van dat laatste betalen ze via de maandelijkse energierekening contributie aan de coöperatie, die daar vervolgens rente en aflossing van de panelen van betaalt. 

Voordeel voor deelnemers

Bijkomend voordeel voor de deelnemers is dat meedoen in een project direct financieel voordeel oplevert, en niet pas na 7 jaar, wat doorgaans vaak het geval is. Want het maandelijkse bedrag van de energierekening is vanwege de belastingkorting al meteen lager dan het maandelijkse bedrag dat normaal gesproken betaald wordt.

Voorwaarde van deze constructie is wel dat de deelnemers klant worden van Greenchoice. De methodiek is volgens D2E en Greenchoice een uitkomst voor woningcorporaties zonder grote financiële reserves. 

Bronnen: Energeia en Solar Magazine