De Benedenbuurt in Wageningen van het gas af. Als het aan enthousiaste buurtbewoners Wanka Lelieveld en Robert-Jan Geerts ligt, is dat over een paar jaar werkelijkheid. Samen werken ze aan een plan om alle 450 huizen in de Benedenbuurt aan te sluiten op een centraal warmtepompsysteem. De buurt is positief over de plannen, net als de gemeente en woningstichting. Wel zijn er nog een paar uitdagingen. EenVandaag maakte een item over de plannen van Wageningse wijk.

Toen Lelieveld ontdekte dat de riolering in de wijk in 2019 wordt vervangen, kwam het idee van een warmwaternetwerk naar boven. Hij zag de kans om met de buurt een sprong naar een energieneutrale toekomst te maken. Door werkzaamheden te combineren, kunnen kosten bespaard worden. 

Uitdagingen

Hoewel de betrokken instanties positief staan tegenover het plan, zijn er nog struikelblokken te overwinnen. Overheden en netbeheerder hebben vragen. Bijvoorbeeld wie straks verantwoordelijk is en hoe het juridisch en fiscaal zit. Voor Lelieveld en Geerts is het nu wachten of er subsidie komt. In ieder geval heeft een kwart van de buurtbewoners al laten weten mee te willen doen. 

Bekijk het item van EenVandaag

Hier opgewekt volgt de voortgang van dit initiatief. Lees ook onze blogs over de Benedenbuurt in Wageningen

Onderwerpen